Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, ii cere presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Miniere, Bogdan Gabudeanu, desecretizarea documentelor oficiale ce stau la baza proiectului de exploatare miniera Rosia Montana.

Potrivit unui comunicat de presa, Olteanu i-a transmis sefului ANRM o scrisoare deschisa in care invoca interesul legitim al opiniei publice si al mass-media fata de cazul Rosia Montana.

Gestul lui Olteanu a fost justificat de controversele care au aparut in ultimul timp si care ridica semne de intrebare cu privire la implicatiile ecologice, sociale si economice ale proiectului de exploatare miniera din Muntii Apuseni, coordonat de catre „Rosia Montana Gold corporation”.

Presedintele Camerei Deputatilor argumenteaza ca dezbaterea publica, este perturbata de faptul ca licenta de concesionare pentru exploatarea minereurilor auro-argintifere acordata Mininvest Deva si apoi transferata catre “Rosia Montana Gold Corporation”, face parte in prezent din categoria informatiilor clasificate de Agentia Nationala pentru Resurse Miniere.

Olteanu califica drept anormala aceasta situatie. "Consider ca Romania a facut pasi mari pe drumul reformei administrative in ultimii ani, iar transparenta decizionala a devenit o regula de functionare a institutiilor statului roman. In aceste conditii, utilizarea sistematica a procedurii de clasificare a informatiilor de interes public reprezinta o lovitura grava indreptata impotriva dreptului cetateanului de a fi informat corect si complet", se arata in scrisoarea deschisa.

Olteanu este initiatorul unui proiect de lege care priveste clarificarea dosarului Rosia Montana. La sfarsitul sesiunii trecute, deputatul a anuntat ca o comisie parlamentara va investiga contractele incheiate de stat cu compania canadiana Gold Corporation, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.