Comunistii lui Voronin vor sa contracareze noua Lege a cetateniei prin sesizarea Bruxellesului, sigilarea arhivelor si o puternica campanie mediatica anti-romaneasca
Decizia Bucurestilor de a modifica Legea cetateniei in directia facilitarii procedurii de depunere a cererilor cetatenilor moldoveni in acest sens nu a fost primita cu prea mare entuziasm la Chisinau, potrivit Deutsche Welle. Autoritatile comuniste de peste Prut se pregatesc sa sanctioneze hotararea oficialilor romani prin santaj.

Ca o prima masura, Administratia de la Chisinau s-ar putea adresa responsabililor comunitari de la Bruxelles pentru a denunta faptul ca, prin acordarea masiva a cetateniei romane moldovenilor, Romania ar atenta la statalitatea Republicii Moldova, sustine sursa citata, potrivit Mediafax. Pe de alta parte, comunistii vor incerca sa-i intimideze pe moldovenii dornici sa obtina cetatenie romana, prin diverse metode birocratice si administrative. Analistii politici citati de Deutsche Welle nu exclud nici posibilitatea ca administratia de la Chisinau sa blocheze noul val de cereri de cetatenie prin asa-zisul proces de "sigilare a arhivelor", mecanism ce consta in refuzul autoritatilor de a elibera documente care sa ateste originea romana a solicitantilor, in lipsa carora dosarul ar fi incomplet, comenteaza sursa citata. In fine, exista o serie de informatii potrivit carora un consilier al presedintelui moldovean, Vladimir Voronin, ar fi primit misiunea de a conduce o campanie mediatica anti-romaneasca, menita sa sublinieze "caracterul politic expansionist" al ordonantei de urgenta aprobate de Guvernul Romaniei, conchide Deutsche Welle. Desi Chisinaul nu a comentat oficial decizia Guvernului de la Bucuresti privind facilitarea procedurilor de depunere a cererii pentru redobandirea cetateniei romane, surse din Ministerul moldovean de Externe afirma ca aceasta masura ar fi "reactia foarte dura" promisa de presedintele roman Traian Basescu in replica la acuzatiile de coruptie emise de partea moldoveana la adresa diplomatilor romani acreditati peste Prut, mai afirma Deutsche Welle. Si, totusi, premierul moldovean, Vasile Tarlev, s-a declarat, saptamana aceasta, putin incantat de perspectiva dublei cetatenii. "Dubla cetatenie nu este buna. Fiecare cetatean al Republicii Moldova trebuie sa fie mandru de cetatenia tarii, nu sa fuga atunci cand este greu", a spus seful Executivului de la Chisinau. Fara a face diferenta intre calitatea de stat membru al UE si cea de stat membru al Spatiului Schengen, seful Executivului de la Chisinau a profitat de ocazie pentru a solicita autoritatilor de la Bucuresti sa anuleze obligativitatea vizelor pentru cetatenii moldoveni, in conditiile in care Romania s-a alaturat doar de curand spatiului comunitar si nici nu face parte din Spatiul Schengen.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.