Sigilarea arhivelor, demersuri pe laga UE in care sa reitereze ca acordarea masiva a cetateniei romane ar atenta la suveranitatea Moldovei si o campanie de presa antiromaneasca sunt trei scenarii posibile prin care Chisinaul sa raspunda la modificarea legii de acordare a cetateniei romane.

Potrivit corespondentului Jurnalului National la Chisinau, Vitalie Calugareanu, autoritatile comuniste proruse, pregatesc - ca raspuns la modificarea legii romane de acordare a cetateniei - trei "mecanisme de santaj".

Comunistii au in vedere metode de intimidare birocratice si administrative a cetatenilor moldoveni care ar dori redobandirea cetateniei. Analisti de la Chisinau nu exclud posibilitatea ca administratia sa incerce blocarea noului val de cereri de redobandire a cetateniei prin sigilarea arhivelor, astfel incat cetatenii moldoveni sa nu aiba posibilitatea de a dobandi actele necesare intocmirii dosarului, scrie astazi, Jurnalul National. Este un mecanism care a fost aplicat si in anii1998-1999 si consta in refuzul autoritatilor de a elibera actele ce ar dovedi originea romana a solicitantilor, precizeaza corespondentul la Chisinau.

Simultan, Chisinaul ar putea recurge la o interventie pe langa Uniunea Europeana in care sa reitereze teza potrivit careia acordarea masiva a cetateniei romane ar atenta la statalitatea Republicii Moldova. Autoritatile comuniste mizeaza astfel, pe o reactie dura din partea unor oficiali europeni, care si-au exprimat ingrijorarea fata de tendinta unui mare numar de moldoveni de a redobandi cetatenia romana.

Reprezentantul UE pentru Republica Moldova, Kalman Miszei, declara, intr-un interviu pentru NewsIn acordat in urma cu cateva luni, ca UE vrea ca legea de acordare a cetateniei romane sa fie mai restrictiva, pentru a nu alimenta temerile autoritatilor de la Chisinau.

Un al treilea scenariu ar fi o ampla campanie mediatica antiromaneasca. Potrivit Jurnalului National, exista informatii ca un consilier al presedintelui Voronin ar fi primit sarcina de a dirija o campanie mediatica antiromaneasca menita sa evidentieze "caracterul politic expansionist" al ordonantei de urgenta aprobate miercuri de Guvernul Romaniei. Campania ar consta in aparitia unor articole in presa europeana si romaneasca prin care se va incerca provocarea unor reactii dure din partea UE.

Presa de la Chisinau a consemnat joi reactia premierului moldovean la modificarea legii de acordare a cetateniei romane. Vasile Tarlev si-a amanat "exprimarea recunostintei" pana la momentul in care va cunoaste exact "calitatea si continutul" ordonantei de urgenta prin care se simplifica procedurile de obtinere sau redobandire a cetateniei romane.

Premierul Tarlev a spus ca, in opinia sa, "dubla cetatenie nu este buna" si ca oamenii "trebuie sa se mandreasca" cu faptul ca sunt cetateni ai Republicii Moldova, "nu sa fuga din tara atunci cand acesteia ii este mai greu", informeaza NewsIn.

Pe de alta parte, potrivit unui comunicat al MAE din luna martie, Consulatul Romaniei din Chisinau poate procesa saptamanal 70 de dosare de redobandire a cetateniei. Cererea este insa de cateva sute de mii.

Secretarul de stat Mihai Gheorghiu, seful Departamentului pentru romanii de pretutindeni, a explicat joi, intr-o conferinta de presa, ca situatia procesarii cererilor de redobandire a cetateniei nu se va imbunatati decat atunci cand Consulatul din Chisinau va dispune de un sediu mai mare si va fi capabil logistic sa lucreze la o capacitate mai mare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.