Volvo va introduce pe trei modele, incepand cu 2008, un sistem electronic optional ce consta intr-un dispozitiv care analizeaza aerul expirat, sistem care nu va permite soferilor bauti sa porneasca masina, relateaza publicatia Just-auto.

Sistemul, denumit Alcoguard, va fi prezentat la salonul auto de la Frankfurt si va fi disponibil de la inceputul lui 2008 ca dotare optionala pentru modelele S80, V70 si XC70 comercializate in Marea Britanie. In cursul anului viitor dotarea va fi disponibila si pe alte modele ale marcii. Volvo doreste pentru inceput sa vanda 2.000 de masini pe an, la nivel mondial, care sa aiba Alcoguard ca dotare, informeaza NewsIn.

Alcoguard functioneaza pe sistemul celulei de combustibil, folosit pentru majoritatea aparatelor de detectare a alcoolemiei din dotarea politiei din statele europene.

Dispozitivul este amplasat in spatele consolei centrale, iar pentru a putea porni masina soferul trebuie sa sufle in dispozitiv. Respiratia soferului este imediat analizata si rezultatele sunt transmise prin unde radio catre sistemul electronic al masinii. Apoi afisajul digital al masinii arata soferului informatii legate de test, cum ar fi, de exemplu, daca va putea pleca cu masina sau nu, or daca trebuie sa sufle mai mult. Daca alcoolemia detectata este mai mare decat limita legala, motorul nu va porni.

"Am incercat sa facem sistemul cat mai familiar utilizatorului. Tehnologia trebuie sa ceara cat mai putin efort din partea soferului. Cu cat va fi mai usor de folosit, cu atat mai multi oameni vor vrea sa-l utilizeze", a declarat managerul de proiect David Nilson.

Volvo spune ca Alcoguard va ajuta soferul sa ia deciziile corecte, si ca dispozitivul ar trebui sa fie privit ca un sistem de siguranta. "Depinde de sofer daca vrea sa ia in considerare informatiile primite de la Alcoguard sau nu", precizeaza oficialii Volvo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.