Cu toate ca dosarul „Rapirea din Bagdad“ privitoare la partea de acuzare a sirianului Omar Hayssam a luat sfarsit prin condamnarea acestuia la 20 de ani inchisoare, cazul „Mohammad Munaf“ nu a fost inca finalizat de instanta romana.

Dosarul acestuia, separat de dosarul „Rapirii“, se afla la Curtea de Apel Bucuresti, termenul de judecata fiind stabilit la data de 8 octombrie 2007. Dinspre Irak, desi ar fi trebuit sa soseasca vesti care sa confirme daca instanta suprema irakiana pastreaza sau nu definitiva sentinta de condamnare la moarte a acestuia, pana acum nu se stie nimic. O astfel de stire ar contura si viitorul judiciar al cauzei „Munaf“ din Romania. Pe de alta parte, si motivarea data la Curtea de Apel Bucuresti in cazul condamnarii la ani grei de inchisoare a lui Omar Hayssam ar putea avea efecte si asupra procesului lui Munaf. Vom reveni insa pe larg asupra acestui ultim subiect.

Pana in octombrie, instanta va trebui sa decida daca admite probele depuse de aparatorii lui Munaf la dosar, printre acestea aflandu-se si declaratii ale unor irakieni, parte dintre acestia condamnati la moarte alaturi de fostul ghid al junalistilor romani de catre instanta din Bagdad. Mai mult, la dosar exista declaratia ofiterului american care s-a prezentat, in mod suspect, la procesul din Irak al lui Munaf ca „reprezentant al Ambasadei Romaniei“. Dupa cum se stie, acel ofiter american a vorbit cu judecatorul si, la scurt timp dupa aceea, judecatorul a pronuntat sentinta de condamnare.Din probele in aparare depuse la dosar, extrem de importanta este declaratia avocatului lui Munaf, care a participat la intalnirea dintre procurorul roman Ciprian Nastasiu, ofiterul judiciarist care l-a acompaniat in Irak pe anchetator, si discutia dintre cei doi, despre care se arata ca a fost „masluita“ in procesul-verbal incheiat de Nastasiu la data la care a avut loc intrevederea cu inculpatul. Din declaratia avocatului lui Munaf reiese ca acesta din urma s-a infuriat pe procurorul roman pentru ca acesta venise sa scoata de la inculpat informatii conform carora anumite persoane din PSD ar fi facut trafic de arme.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.