Vicepresedintele Comisiei de aparare din Senat, Norica Nicolai a cerut presedintelui Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Rene van der Linden sa puna la dispozitia Romaniei probele din raportul Marty, care incrimineaza tara noastra cu privire la existenta pe teritoriul ei a unor inchisori CIA.

Aflata astazi la Sibiu, Norica Nicolai a discutat cu Rene van der Linden, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, despre inchisorile CIA si despre raportul Marty.

„I-am solicitat domnului van der Linden ca, respectand confidentialitatea si anonimatul persoanelor care au declarat pentru domnul Marty, ca au existat centre de detentie in Romania, fie ca ele provin din viata civila, din servicii de informatii sau sistemul militar, sa puna la dispozitie comisiei din Romania aceste depozitii, cu protectia surselor", a declarat, dupa intalnirea cu oficialul european, Norica Nicolai.

Norica Nicolai afirma ca „este inadmisibil sa acuzi o tara fara probe" si „fara sa prezinti tarii respective documentele care sustin afirmatiile".

Rene van der Linden a promis ca va sustine demersul romanesc in Biroul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Van der Linden va propune de asemenea ca dezbaterile cu privire la acest raport sa fie reluate, informeaza NewsIn.

Norica Nicolai a aratat in acelasi timp faptul ca rediscutarea raportului este „singura posibilitate procedurala pentru a clarifica lucrurile".

„Suntem o tara estica, membra a UE, care respectam cu seriozitate drepturile omului si nu vom accepta nicioadata sa fim acuzati, fara existenta unor probe. Suntem absolut hotarati sa cerem Consiliului Europei documentele pe baza carora domnul Marty a acuzat Romania ca ar fi participat la procesul de inchisori secrete pe teritoriul sau", a precizat Norica Nicolai.

In cazul in care documentele nu vor fi furnizate Romaniei, Norica Nicolai este de parere ca acesta va fi „un serios semn de intrebare asupra credibilitatii institutiei Consiliului Europei.”


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.