Lansat in dezbatere public la inceputul lunii martie, proiectul de Cod Penal propune o schimbare a mentalitii in Romania, reducand semnificativ pedepsele pentru majoritatea infraciunilor prevzute actualmente in Codul Penal.


TACTICA AMNRII DEZVLUIRII. Trebuie s punem accentul pe recuperarea i reeducarea individului condamnat. Cam aceasta este ideea care rzbtea din discursul fostului ministru al Justiiei, Monica Macovei, inut in chiar ziua afirii proiectului pe site-ul instituiei, in conferin de pres. Probabil, aa se explic intr-un fel reducerea pedepselor pentru hoi, pedofili i alte categorii de infractori. Culmea este c printre beneficiarii generozitii echipei care a lucrat luni de zile la intocmirea Codului Penal se numr chiar i persoanele condamnate pentru fapte de corupie, precum luarea de mit i traficul de influen. Acest lucru a fost ins trecut sub tcere de Monica Macovei, aceasta fcand vorbire in conferina de pres numai despre scderea sanciunilor pentru furturi. Oare de ce? De asemenea, din comunicatul de pres, dat "la cald" in man jurnalitilor prezeni la conferin, lipseau informaiile privind reducerile i in cazul corupilor ori al celor care intrein acte sexuale cu minorii romani. scandalos. Astfel, dac actualul Cod Penal pedepsete luarea de mit a funcionarului simplu cu inchisoarea de la 3 la 12 ani, iar fapta funcionarului public cu atribuii de control, cu inchisoare de la trei la 15 ani, in propunerea ex-ministrului Monica Macovei, pedepsele sunt sczute. Funcionarul simplu poate primi pentru luare de mit o pedeaps privativ de libertate de la doi la apte ani.


MAI PUIN CU CINCI ANI. Se observ nu doar o reducere cu cinci ani a limitei maxime a pedepsei, dar i o scdere de un an a limitei minime. Dac luarea de mit a fost comis de un funcionar public cu atribuii de control, atunci pedeapsa poate fi cuprins intre trei ani i zece ani i jumtate. La fel este pedepsit i funcionarul public care ocup o funcie de demnitate public sau dac ocup o funcie ce implic exerciiul autoritii de stat. Observm i aici o scdere a limitei maxime a pedepsei cu patru ani i jumtate. Traficul de influen este pedepsit in actualul Cod Penal cu inchisoare de la doi la zece ani. Proiectul de nou Cod Penal prevede o reducere cu trei ani a limitei maxime, adic pedeapsa maxim pe care o poate primi o persoan pentru comiterea acestei infraciuni este de doar apte ani. Dac fapta este comis de un funcionar public mai special, ca i in cazul lurii de mit, el poate primi de la trei ani la maximum zece ani i jumtate de inchisoare. Domeniul licitaiilor publice, atins frecvent de corupie, nu este lsat deoparte, cel care deturneaz o asemenea licitaie putand primi tot intre doi i apte ani.