Eurooparlamentarul roman Adrian Severin si conservatorul francez Alain Lamassoure au prezentat Comisiei pentru afaceri constitutionale a Parlamentului European un raport referitor la structura viitoare a legislativului care da startul luptei pentru scaune, transmite publicatia electronica EUobserver, citata de NewsIn. Intr-un document de noua pagini, Severin si Lamassoure au sugerat ca aceasta impartire sa fie facuta dupa trei reguli principale.

Numarul total de deputati ar trebui redus de la 785 la 750, numarul maxim de membri ai unei delegatii nationale va fi de asemenea diminuat, de la 99 la 96, in timp ce numarul minim va creste de la cinci la sase. Aceste propuneri vor reduce usor numarul de reprezentanti in PE ai Germaniei, care are in prezent 99 de europarlamentari, si ar spori delegatia Maltei cu un membru. Locurile in PE vor fi impartite in functie de principiul potrivit caruia „cu cit populatia unui stat membru este mai mare, cu atit mai mare trebuie sa fie numarul de cetateni pe care ii reprezinta fiecare europarlamentar“.

Severin si Lamassoure sustin ca aceasta „formula matematica necontestata va asigura o solutie nu numai pentru reforma actuala, ci si in cazul extinderilor viitoare“. Ei au atentionat ca, in cazul in care guvernele UE nu vor aproba initiativa, singura optiune este fie sa se accepte o noua formula, fie sa se piarda 49 de locuri. Daca va esua, regulile actuale vor fi modificate automat in 2009, astfel incit numarul deputatilor va scadea la 736.