Partide fara sanse de a intra in Parlamentul Ucrainei joaca pe cartea nationalista a conflictelor cu vecinii pentru a-si spori sansele la alegerile din 30 septembrie.

Demonstratia de joia trecuta, de la Kiev, in cadrul careia Ambasada Romaniei a fost atacata cu oua de activisti ai Blocului Kucima, este doar o miscare nationalista din campania electorala a partidelor ucrainene in vederea alegerilor anticipate de la sfirsitul lunii septembrie, sustin surse din diplomatia romana si experti in politica regiunii.

Presa ucraineana anunta la sfirsitul saptaminii trecute ca 4.000 de persoane au participat la demonstratie, cerind ca Romania sa renunte la „pretentiile teritoriale“ asupra Insulei Serpilor. Manifestantii purtau pancarte pe care se puteau citi „Bucuresti, miinile jos pe de Ucraina!“, „UE, ia atitudine fata de mintile infierbintate ale romanilor!“, „NATO, calmeaza Romania!“.

Ministerul Afacerilor Externe roman preciza, intr-un comunicat remis redactiei Cotidianul, ca, „in pofida cutumei in astfel de situatii, autoritatile ucrainene nu au prevenit Ambasada Romaniei la Kiev in legatura cu acest eveniment, iar fortele de ordine ucrainene au intervenit cu intirziere si numai dupa solicitari repetate ale misiunii diplomatice romane“. „Ceea ce s-a intimplat de curind in fata ambasadei noastre nu poate fi catalogat drept simplu incident, din pacate“, a declarat simbata si premierul Calin Popescu Tariceanu. „Regret profund ca Ucraina recurge la astfel de formule care nu fac decit sa dauneze relatiilor dintre noi“, a incheiat Tariceanu


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.