Guvernul a aprobat acordul prin care Republica Araba Siria va rambursa Romaniei, in opt rate semestriale, incepind din acest an, 35% din datoria de 118,1 milioane de dolari provenind din cooperarea economica dintre cele doua state, initiata in 1972.

Termenii de recuperare a datoriei au fost negociati in 2002 si la inceputul acestui an, iar Siria a recunoscut datorii de 118,1 milioane de dolari.

Cele doua parti au convenit sa reduca datoria Siriei fata de Romania cu 65%, urmind ca acele 41,3 milioane de dolari ramasi de restituit sa fie platiti in suma echivalenta in euro, calculati la rata de schimb oficiala a Bancii Centrale Europene cu doua zile inaintea platii.

Executivul a trimis Parlamentului, in primavara acestui an, un raport in care se spune ca Romania nu a reusit inca sa inceapa negocierile cu Sudan, Congo, Nigeria si Somalia, care au o datorie totala de 190,6 milioane de dolari, si cu autoritatile din Cuba, care trebuie sa restituie aproximativ 1,1 miliarde de ruble transferabile (99,7% din creantele Romaniei in aceasta moneda), iar discutiile cu Libia pentru restituirea altor 91,4 milioane de dolari nu au fost finalizate, conform raportului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.