Banca Mondiala a criticat saptamana trecuta activitatea CSM si a Ministerului Justitiei, intr-un "Aide memoire", sustinand ca progresele privind reforma in justitie au fost incetinite sau complet blocate in legatura cu o serie de initiative, sustinute de Banca si de UE, incluse in programul de reforma al guvernului.
CSM si ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, au replicat si au catalogat afirmatiile drept imixtiuni in justitie.
Concret, expertii BM aratau cu degetul la functionarea unor imprumuturi, acordate in mai 2006, demarate in cadrul Proiectului privind Reforma Sistemului Judiciar. Primele plati virate autoritatilor romanesti, in valoare de 720.000 de dolari, au fost varsate intr-un cont special. Sapte contracte au fost semnate la inceputul implementarii proiectului, iar alte 15 sarcini sunt in curs de achizitii.

Directiile de finantare vizau patru componente: reabilitarea infrastructurii instantelor, intarirea capacitatii administrative a instantelor, informatizarea instantelor si dezvoltarea institutionala a institutiilor judiciare. 300.000 de euro, consultanta pentru revizuirea unui Cod Cei mai multi bani, acordati in cadrul primelor sapte contracte, se duc pentru consultanta: 299.000 de euro pentru Deutsche Stiftung fur Internationale Rechtiche Zusammenarbeit - contract pentru servicii consultanta - revizuirea Codului de Procedura Penala, iar cinci consultati independenti primesc 667.500 de lei pentru servicii de consultanta pentru revizuirea Codului de Procedura Civila. Grosul fondurilor va fi varsat in urmatoarele 15 proiecte, care sunt in curs de derulare: Servicii de design tehnic la Tribunalul Prahova - 163.000 de euro, Palatul de Justitie Oradea - 490.000 de euro, Palatul de Justitie Turda - 297.000 de euro etc. Cel mai mare contract va fi acordat pentru "Servicii de consultanta - supervizarea constructiilor", evaluat la 3.782.005 de euro, ai carui termeni de referinta au fost redactati si va fi finalizat dupa primirea comentariilor BM.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.