Ministrul Sanatatii s-a asociat cu un clan care detine atit pirghii de decizie in minister, cit si firme din domeniul medical ce deruleaza afaceri privilegiate cu ministerul.

Ministrul Eugen Nicolaescu l-a cooptat acum sase luni in firma sa, Team Audit Financiar, pe propriul consilier, Sorin Iordache. Tot pe-atunci, sotia ministrului, Constanta Nicolaescu, l-a cooptat pe acelasi consilier Sorin Iordache in firma pe care o detine, Conen Consulting, numindu-l, in plus, si administrator. Familia Nicolaescu a intrat astfel, prin Sorin Iordache, intr-un clan care sta cu un picior bine infipt in minister, pe pozitii-cheie, si cu un altul in industria farmaceutica. Una dintre firmele clanului deruleaza afaceri privilegiate cu Ministerul Sanatatii.

In Ministerul Sanatatii, sotia consilierului Sorin Iordache, Marcela, este sefa Directiei de Resurse Umane. Iar Directia Farmaceutica este condusa de aproape 10 ani de Mariana Iordache, casatorita cu fratele lui Sorin, Niculae Iordache.

Mariana Iordache, cea mai veche in minister dintre membrii familiei, este cea care face legatura cu zona afacerilor. Sora sa, Georgeta Cristea, detine impreuna cu sotul ei, Adrian Cristea, in jur de 15 firme, din care numeroase au profil medical si farmaceutic. In patru dintre acestea, sotii Cristea il au drept partener pe Niculae Iordache, fratele consilierului ministrului Nicolaescu.

Una dintre firmele sotilor Cristea, A&G Med Trading, pare a fi vedeta relatiilor privilegiate cu Ministerul Sanatatii. Cel putin in ultimii doi ani, A&G Med Trading a obtinut numeroase contracte cu Ministerul Sanatatii si cu institutiile subordonate ale acestuia.

Multe contracte au fost acordate fara o licitatie prealabila, prin negociere directa sau prin cereri de oferta. Ulterior datei la care consilierul Sorin Iordache devenea partener de afaceri cu Eugen Nicolaescu, numarul contractelor fara licitatie s-au inmultit. Este vorba despre 30 de contracte semnate cu 12 Autoritati de Sanatate Publica (ASP) judetene in urma unor cereri de oferta si alte doua contracte incheiate prin negociere cu o singura sursa de ASP Dolj si ASP Galati. Valoarea lor se ridica la peste 300.000 de euro.

Cele mai mari afaceri cu statul, perfectate de A&G Med Trading, au fost insa cele incheiate direct cu Ministerul Sanatatii. Anul trecut, de pilda, firma a semnat un contract de 1,6 milioane de euro, fara licitatie, pentru achizitionarea de vaccinuri DTP-HB. Adrian Cristea, cumnatul Marianei Iordache, ne-a povestit filmul achizitiei care initial trebuia sa fie o competitie intre mai multe firme: „A fost un anunt de licitatie din partea ministerului. Ne-am dus la Glaxo Smith Kline, care era unic producator pentru acest produs. Ca unic producator, avea dreptul de a-si desemna un distribuitor. Noi ne-am asumat aceasta responsabilitate. Ca urmare, am facut o sesizare catre minister ca exista un singur producator si o singura forma de vaccin autorizata pe piata romaneasca. Ministerul a intrebat mai departe la Agentia Nationala a Medicamentului. Licitatia nu s-a mai tinut, pentru ca in urma sesizarii noastre nu-si mai avea sensul. Urma sa fie anulata si se pierdea timp”. Totusi, A&G nu era unic distribuitor al vaccinului produs de GSK, firma ce are si ea o companie proprie de distributie, Europharm, lucru care ne-a fost confirmat si de oficialii GSK. Chiar si conducerea A&G Med Trading o recunoaste: „Nu eram distribuitor unic. Imputernicirea o da GSK cui doreste. Dar eram, probabil, cel mai bun competitor. Europharm (firma de distributie a GSK - n.r.) nu avea experienta in vinzarea vaccinurilor”, ne-a spus Mihai Motiu, directorul general de la A&G.

Anul acesta, povestea s-a repetat. Ministerul a dorit sa achizitioneze din nou vaccinul DTP-HB. Pretul: 2,3 milioane de euro. Initial, GSK a vrut sa participe cu propria ei companie de distributie, Europharm. „In momentul participarii la licitatie, erau niste conditii acolo. Europharm n-a fost atenta la acele conditii, tocmai din cauza lipsei de experienta, si s-au prezentat in licitatie singuri si cu documentele neconforme. Au fost descalificati inainte de a se anula licitatia pentru ca era un singur participant. Drept urmare, GSK ne-a apelat pe noi si am participat in aceeasi formula”, explica Motiu. Reprezentantii Europharm sustin insa ca au fost descalificati din cauza unei erori a Ministerului. Iar „participarea” despre care vorbeste directorul Motiu a insemnat, de fapt, nu o alta licitatie, ci din nou negocierea ministerului cu o singura firma, adica tot A&G Med Trading.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.