Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a anuntat astazi ca testele nationale vor fi inlocuite, din 2008, cu tezele cu subiect unic, deoarece examenul national nu oferea certificarea competentei, ci o ierarhizare a copiilor in vederea admiterii la licee, informeaza NewsIn.

"Schimbam evaluarea copilului si o facem mult mai realista, ea va fi pe deplin intregita cand va intra pachetul de legi in vigoare, dar aceasta nu mai este la latitudinea mea, este la latitudinea Parlamentului. Nu este nimic nou, discutiile despre aceasta masura au fost de mult mai multa vreme, iar eu m-am exprimat foarte ferm impotriva testelor nationale, pe care le-am considerat un examen total anacronic, fiind la sfarsitul clasei a opta, dar in perioada celor zece ani de invatamant obligatoriu", a declarat astazi la Realitatea TV, ministrul educatiei si cercetarii, Cristian Adomnitei.

Modificarea metodologiei vizeaza, potrivit ministrului, evaluarea continua a elevului in clasele a VII-a, a VIII-a si a IX-a, notele fiind importante pentru admiterea la liceu, dupa incheierea invatamantul obligatoriu. "Pana in acel moment vom avea aceste teze cu subiect unic, pana la clasa a VIII-a, pentru a putea incheia generatiile care sunt ultimele pana la intrarea in vigoare a pachetului de legi", a mai spus Adomnitei.
Testele vor fi inlocuite de tezele cu subiect unic, respectiv sase teze in cele doua semestre la trei materii, respectiv limba romana, matematica geografie sau istorie. Pentru copiii care studiaza in limba materna, tezele vor fi pentru patru obiecte de studiu. Media tezelor cu subiect unic o va inlocui pe cea de la testele nationale, ramanand valabila media anilor de studii care va conta 50%. "Astfel ii acordam si parintelui posibilitatea sa urmareasca in timp real evolutia copilului sau", a adaugat ministrul.

Adomnitei este de parere ca tezele cu subiect unic au avut succes anul trecut, in baza acestei exeperiente fiind fundamentata decizia privind inlocuirea testelor nationale.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Liliana Preoteasa, a anuntat ca admiterea in clasa a IX-a pentru anul scolar 2007-2008 se va face pe baza rezultatelor de la tezele cu subiect unic si a mediei claselor V-VIII. Astfel, se va schimba sistemul de admitere in clasa a IX-a, dar metodologia de sustinerea a examaneului de bacalaureatul va fi asemanatoare cu cea de anul acesta. Pana anul acesta admiterea in clasa a IX-a se facea pe doar baza rezultatelor de la testele nationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.