De ieri, Romania are un candidat de forta la Topul Forbes, cel al bogatilor lumii. Dupa sapte luni de negociere, Dinu Patriciu a vandut 75% dintr-o companie estimata la 3,6 miliarde de dolari

Dinu Patriciu, presedintele si proprietarul grupului Rompetrol, a vandut vinerea trecuta 75% din actiunile Rompetrol Group N.V. Olanda, pentru suma de 2,7 miliarde de dolari.

Cumparatorul este compania petroliera KazMunaiGaz din Kazahstan, controlata de statul kazah. Spre comparatie, statul roman a vandut, in 2004, 33,34% din Petrom - cea mai mare companie de profil din Romania - cu 669 milioane de euro (909 milioane dolari).

Acordul de vanzare-cumparare a fost semnat pe 24 august, la Alma-Ata, si trebuie aprobat de Comisia Europeana, dar si de alte organisme care garanteaza libera concurenta pe pietele europene. Rompetrol va fi administrata in comun de cei doi actionari, firma kazaha urmand sa numeasca majoritatea membrilor Consiliului de administratie al Rompetrol.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.