Seful Arhivelor Nationale Romane, Dorin Dobrincu a declarat ieri, ca in arhive nu mai exista alte dosare privind pe inalti prelati, oficialul adaugand ca dosarul Patriarhului Teoctist a devenit public din moment ce el fusese analizat de membrii Comisiei Tismaneanu, informeaza Mediafax.

Totodata, directorul general al Arhivelor Nationale Romane (ANR) a subliniat ca reprezentantiii institutiei pe care o conduce sunt administratorii Arhivelor si nu "gardienii memoriei nationale". Dobrinoiu a explicat ca, potrivit unei directive europene, orice dosar care a fost dat spre analiza unei persoane, nu poate fi refuzat alteia, acest principiu fiind aplicat si in cazul dosarului Patriarhului Teoctist.

"Exista solicitari privind mult mai multe dosare. Eu nu puteam sa ma fac gardianul acelui dosar. El a fost vazut si pentru intocmirea Raportului Tismaneanu. E dreptul jurnalistilor de a avea acces la aceste informatii", a declarat Dorin Dobrincu.

Directorul Dobrincu a mai subliniat ca dosarele existente nu sunt dosare de securitate sau personale, ci politice, facute de PCR, astfel ca Arhiva Nationala nu-si asuma si nu raspunde de continutul lor. "Noi am primit acest fond de la Armata in 2000. Nu noi le-am creat. Responsabilitatea revine celor care publica datele. Ar trebui sa acceptam ca istoria e plurala si ar trebui sa fim foarte precauti cu aceste documente", a explicat Dobrincu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.