Un ofiter SIE in rezerva, ex-secretar al Romaniei la ONU, a fost maltratat si internat abuziv la Spitalul 9, pentru ca a facut plangeri penale politistilor de la Sectia 4

O armata de politisti de la Sectia 4 Politie din Capitala, sustinuti de procurorul Mihai Hondor de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1, si-au unit fortele pentru a calca in picioare un pensionar, care nu a gresit cu nimic altceva decat prin faptul ca a formulat plangeri penale impotriva acestora, pentru musamalizarea unor dosare penale.

Precum in zilele cele mai negre ale militiei comuniste, cetateanului Emilian Traian Andreescu i s-a deschis abuziv un dosar penal pentru o fapta care fusese anterior solutionata definitiv. A fost incatusat, batut fara urme pentru a i se crea o stare de agitatie si dus cu forta la Spitalul 9 ("Alexandru Obregia"), cu ordin de a fi internat in vederea efectuarii unei expertize psihiatrice. Fara avocat, fara instiintare oficiala prealabila, fara expert parte, fara a se respecta Drepturile Omului. Asa au gandit bravii anchetatori ca pot scapa de un personaj incomod pentru ei, care i-a reclamat ani in sir la toate forurile. Anchetatorii contactati de ZIUA pe marginea acestui caz de o gravitate exceptionala, au incercat din rasputeri sa acrediteze ideea ca Emilian Traian Andreescu ar fi nebun, desi omul este de ani de zile victima unor agresiuni fizice, dovedite cu numeroase acte medicale, infractiuni pe care aceiasi anchetatori nu au vrut sau nu au fost in stare sa le solutioneze, din interese si motive numai de ei stiute.

Absolvent a doua facultati (Finante Credit si Comert Exterior - ASE), Andreescu este ofiter SIE in rezerva, a fost cel mai tanar diplomat al Romaniei la New York (fost secretar III al Misiunii Permanente a Romaniei la ONU in perioada 1973 - 1980), a detinut importante functii in Ministerul Finantelor si la mai multe banci dupa 1990 si este atestat ca traducator si vorbitor a mai multor limbi straine. Chiar in saptamanile cat a fost internat abuziv la Spitalul 9, Andreescu trebuia sa-si sustina examenele de licenta pentru a treia facultate - Drept, pe care a inceput-o dupa varsta de 50 de ani, dintr-o ambitie cauzata de lupta purtata de ani de zile cu autoritatile. Nu si-a mai putut sustine licenta din cauza internarii sale abuzive vreme de 34 de zile, pentru ca asa au vrut niste politisti de circa si un procuror cu care Andreescu se afla in proces.

Escaladarea unui conflict de bloc

Proprietar al unui apartament de pe sos. Titulescu, pensionarul Emilian Traian Andreescu a intrat, alaturi de alti co-locatari in conflict cu administratorul blocului in care locuia, Corneliu Petrescu, deoarece acesta din urma a inchiriat apartamentul tehnic al imobilului (uscatoria) unor persoane private. Andreescu a sesizat Inspectoratul de Stat in Constructii, care in 2001 a aplicat o amenda severa asociatiei de locatari condusa de administrator si a dispus revenirea la starea initiala. La momentul respectiv existau indicii ca apartamentul fusese dat fiicei unei judecatoare de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ulterior au aparut zvonuri ca apartamentul era folosit ocazional de unii politisti de la Sectia 4 Politie, pentru distractii cu fete. Cert este ca toate reclamatiile facute impotriva administratorului la Sectia 4 Politie au fost ingropate. Andreescu a formulat mai multe plangeri penale impotriva administratorului Petrescu, pentru infractiuni de lovire, acuzand ca pentru a se razbuna pe el, administratorul l-ar fi batut in mai multe randuri pe scarile blocului. Andreescu nu a avut martori, dar actele sale medicale atesta ca a stat internat peste 90 de zile, si ca a primit lovituri foarte dure. Are si doua degete de la mana rupte, pe care nu le mai poate folosi. Cu toate acestea, politistii de la Sectia 4 nu au finalizat nici un dosar, ori pentru ca sunt incompetenti, ori pentru ca au interese personale. Au urmat plangeri penale impotriva politistilor, dar si a procurorilor de la Sectorul 1 care le tineau isonul. Astfel, s-a creat o stare de vrajmasie intre anchetatori si cetateanul Andreescu, caruia ii era frica sa mai iasa din bloc, temandu-se ca intr-o zi va fi omorat daca va fi prins fara martori de fata.

Pentru cine nu stia situatia reala, Andreescu era pozat ca un procesoman, dus cu "sorcova", care nu avea altceva de facut decat sa scrie plangeri penale. Pentru cei vizati in plangeri si care se simteau cu musca pe caciula a devenit imperios necesara anihilarea acestuia. Iar cand impotriva unui biet pensionar se desfasoara o armata de politisti si procurori, este clar ca sistemul este putred si corupt.

David sesizat de ZIUA

In urma sesizarii facute de cotidianul ZIUA, ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a dispus o verificare la Sectia 4 Politie.

Purtatorul de cuvant al MIRA, Marius Tache a declarat: "Luni (26 iunie a.c. n.r.) s-a dispus efectuarea unei anchete de catre Corpul de Control al Inspectoratului General al Politiei Romane privitoare la modul in care s-au intocmit actele procedurale in acest dosar. De asemenea, Corpul de Control a dispus si o verificare a modului in care Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti a raspuns solicitarii cotidianului ZIUA". Totodata, surse din cadrul IGPR ne-au precizat ca au fost descoperite grave abateri ale modului in care a fost cercetat acest caz. Mai exact, politistii de la Sectia 4 sunt acuzati ca nu au comunicat procurorului faptul ca l-au amendat pe Emilian Traian Andreescu pentru tulburarea ordinii si linistii publice. In acest caz, sustin sursele noastre, procurorul nu ar mai fi avut de ce sa inceapa urmarirea penala impotriva acestuia, chiar daca altcineva s-a plans Parchetului (in acest caz directoarea liceului care a facut plangere) deoarece era vorba despre un simplu dosar de contraventie si nu poate fi luata in calcul o dubla incriminare. Cert este ca, joi, Corpul de Control al IGPR, condus de chestorul Jenica Arion, a sesizat Parchetul pentru a decide vinovatia politistilor de la Sectia 4. (Petrisor CANA)

Dubla incriminare

Una din agresiunile fara martori impotriva lui Andreescu s-a consumat chiar in locuinta acestuia.

In luna mai 2006, Andreescu a acuzat faptul ca unul din fiii administratorului i-ar fi spart usa, a intrat peste el in casa si l-a batut. De suparare s-a dus la Liceul "Ion Neculce" unde invata acesta, pentru a-l reclama la conducere. Stia ca la Sectia 4 Politie toti ii sunt ostili. A intrat legal in audienta la director, datele sale fiind trecute in registrul de la poarta. Ca un facut, suntem informati ca in biroul directorului a aparut, brusc si provocator, administratorul Petrescu. A aparut si o echipa de politisti de la Sectia 4. Agentul principal Ion Ciobanu a gasit de cuviinta sa-i aplice la 23.05.2006 o amenda de 700 RON lui Andreescu, pentru tulburarea linistii si ordinii publice, constand in aceea ca ar fi patruns ilegal in liceu si "a devenit violent... s-a tavalit pe jos si a batut cu pumnii in usa". Nimeni nu s-a interesat insa de usa sparta a lui Andreescu, constatata de reporterii ZIUA sau de agresiunea reclamata. Desi nimeni nu poate fi prin lege pedepsit de doua ori pentru aceeasi fapta, la 27 septembrie 2006 (la patru luni dupa incidentul de mai sus), agentul Florentin Ghinea de la Sectia 4 Politie a inceput urmarirea penala impotriva lui Andreescu pentru infractiunea de "ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice", exact pentru aceeasi fapta pentru care acesta fusese deja amendat.

Masura nu a fost adusa la cunostinta invinuitului, de indata, asa cum cere legea. In joc a intrat si procurorul Mihai Hondor, de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1, care la 28 septembrie 2006 a confirmat inceperea urmaririi penale, prin rezolutie nemotivata si necomunicata conform legii. La 12 martie 2007 (dupa sase luni) pe fir intra si inspectorul principal de politie Mihai Serbanel, de la Sectia 4, care redacteaza un asa-zis "proces verbal de aducere la cunostinta a invinuirii", care nu este semnat de Andreescu, dar pe care tot inspectorul a scris cu manuta lui "refuza sa semneze si sa dea declaratie".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.