In cursul anului 2006, CEDO a inregistrat 4583 de plangeri ale romanilor. Guvernul de la Bucuresti a platit despagubiri de peste 4,5 milioane de euro catre romanii lezati in drepturile lor

Romania ramane printre fruntasi la numarul de plangeri depuse la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, ocupand locul doi dupa Rusia. Judecatorii acestei Inalte Curti au condamnat anul trecut Guvernul de la Bucuresti in 73 de cauze, iar anul acesta deja s-au pronuntat in 43 de dosare privind reclamatii ale cetatenilor romani. La sfarsitul anului 2006, Agentul Guvernamental - reprezentantul statului in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg - avertiza ca finalul acestui an se anunta a fi unul covarsitor in sentinte favorabile fostilor proprietari, care nu si-au putut recupera imobilele nationalizate, revendicate in instantele romane.

Anul trecut, la CEDO s-au inregistrat 89.887 de reclamatii, 22% dintre acestea (adica 19.000) sunt cereri privind incalcari ce ar fi fost comise de autoritatile din Rusia, 12% (10.800) privind Romania, 10% (9000) Turcia. In cursul anului 2006, Curtea Europeana a inregistrat 4583 de plangeri ale romanilor, judecatorii admitand partial 287 dintre acestea, fiind comunicate Guvernului de la Bucuresti, caruia i s-au solicitat puncte de vedere. In final, 53 de plangeri au fost declarate admisibile (dupa etapa de filtraj), iar 2.323 inadmisibile sau au fost radiate de pe rol (unele ca urmare a intelegerilor amiabile facute de Agentul Guvernamental).

Despagubiri de 4,5 milioane de euro

In cei 13 ani de la semnarea Conventiei Europene pentru Apararea Drepturilor Omului, Guvernul de la Bucuresti a platit despagubiri de peste 4,5 milioane de euro catre romanii lezati in drepturile lor si care s-au plans la Curtea de la Strasbourg.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.