OTV a inceput o campanie de promovare a unui bilet colectiv, dar matematicienii spun ca acest lucru nu mareste sansele de castig

Cele peste opt milioane de euro ramase in joc la 6/49 au produs o nebunie generala in Romania. Cum era de asteptat, s-au gasit imediat si cei care sa profite de aceasta ocazie. OTV, prin intermediul faimosului personaj Stelian Ogica, a initiat pe post o campanie prin care telespectatorii sunt invitati sa participe la viitoarea extragere Loto prin intermediul "biletelor colective".

Fiecare participant cotizeaza cu cate o suta de euro, urmand ca, in caz de castig, acesta sa se imparta la numarul de participanti.

Impatimitul si controversatul jucator de loto Stelian Ogica, cel care, in 2001, a fost arestat si cercetat penal pentru ca a sustinut ca a castigat primul pot de un milion de euro din istoria loteriei romane, "loveste din nou". Fiind invitat in direct, duminica seara, la postul OTV, Ogica a propus o varianta-soc, care ar putea isteriza intreaga Romanie: un "bilet pe actiuni" de 23 de numere care sa coste 144.000 de euro(144 de actiuni a cate 100 de euro/actiune). Daca "grupul Ogica" va castiga, actionarii vor imparti cele peste 10 milioane de euro in functie de actiuni. Daca vor pierde, se vor resemna cu meritul de a fi partasi la un pariu demn de Cartea Recordurilor.

Matematica da sanse infime grupurilor de jucatori

Vicepresedintele Academiei Romane, matematicianul Marius Iosifescu, este sceptic in ceea ce priveste succesul unui colectiv mai mare de jucatori la tragerea Loto 6/49. Potrivit acestuia, nici daca ar juca toata populatia Romaniei pe un bilet comun, castigul nu ar fi sigur.

Marius Iosifescu este convins ca sansele de castig ale celor care se reunesc in colective mari si joaca combinatii diferite sunt infime. Matematic vorbind, cine vrea sa mearga la sigur trebuie sa acopere nu mai putin de 14 milioane de variante.

Un calcul simplu ne arata ca daca pretul unui bilet este de 40.000 lei vechi, atunci pretul total pentru a acoperi toate variantele posibile se ridica la 560 miliarde lei vechi, adica aproximativ 17 milioane euro. "Mai multi jucatori care joaca in comun, ca sa castige sigur, trebuie sa acopere cele 14 milioane de variante. Ceea ce este imposibil.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.