Romania a fost pregatita pentru aderarea la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, dar politicienii ei nu, a declarat fostul ministru al justitiei Monica Macovei, in prezent consilier anticoruptie al premierului macedonean, intr-un interviu publicat luni pe site-ul agentiei Inter Press Service.

Interviul se intituleaza "Politicieni corupti, pusi sa lupte impotriva coruptiei", inspirandu-se dintr-o declaratie a Monicai Macovei, care a explicat ca a acceptat sa devina consilier pe probleme de coruptie al premierului macedonean, pentru ca este "fascinata de procesul prin care politicieni corupti sunt facuti sa adopte o legislatie anticoruptie", informeaza NewsIn.

In Macedonia, Macovei a spus ca vrea sa continue lupta anticoruptie inceputa in Romania, pe care nu o considera lipsita de speranta. "Sunt momente in istoria unor tari cand solicitarile externe, combinate cu presiunea interna din partea opiniei publice, pot forta adoptarea unor masuri anticoruptie, chiar daca la putere sunt politicieni corupti", a explicat ea. "Combaterea reusita a coruptiei politice duce la reformarea clasei politice si a contribui la reformarea clasei politice, in orice tara, este o mare realizare", considera Macovei.

In opinia fostului ministru al justitiei, "coruptia este la fel pretutindeni, doar gradul in care a infectat clasa politica variaza. Infectia poate fi accidentala sau sistemica si institutionalizata", a aratat ea. In tarile aflate in tranzitie spre democratie, privatizarea intreprinderilor de stat si acordarea unor contracte importante in domeniul achizitiilor publice, care au loc intr-o perioada de instabilitate legislativa si de slaba implementare a legislatiei, au creat conditiile necesare pentru infiltrarea masiva a coruptiei in clasa politica. Acestea au fost si inca sunt problemele din Macedonia si Romania, a explicat Macovei.

Intrebata de ce a fost demisa din functia de ministru al justitiei, Macovei a spus ca lupta impotriva coruptiei politice intr-o tara unde sunt politicieni corupti are un pret, pe care si l-a asumat. "Dupa ce Romania a intrat in UE, majoritatea politicienilor s-au simtit amenintati de anchetele deschise impotriva lor si a partenerilor lor, iar prezenta mea in guvern ii impiedica sa faca schimbarile pe care le doreau. In plus, ca ministru, ma opusesem constant 'legilor cu destinatie speciala', prin care anumite companii erau exceptate de la prevederi legislative sau li se acordau contracte importante fara licitatie. Trebuia sa ne asteptam la o reactie a politicienilor, dar dupa momentul aderarii la UE, pentru ca, daca ar fi facut-o inainte, procesul de integrare ar fi fost compromis si nu ne permiteam aceasta", a argumentat Monica Macovei. "Totusi, multe din ceea ce am facut eu nu se pot schimba fara plata unor costuri mari. Cred ca cei care vor incerca vor trebui sa plateasca cel putin un pret politic, pentru ca opinia publica nu mai poate fi pacalita usor", a adaugat Macovei.

Guvernul nu continua eforturile anticorupie, ci de fapt chiar incearca sa le opreasca, a mai spus Macovei, intrebata daca noul ministru al justitiei, Tudor Chiuariu, ii continua eforturile anticoruptie. Macovei a dat ca raspuns exemplul cazului procurorului Doru Tulus, a carui demitere a fost solicitata de ministrul justitiei, desi se ocupa de anchete importante de coruptie.

Intrebata daca mai poate avea vreo influenta asupra reformei justitiei din Romania - din postul in care il ocupa acum la Skopje, Macovei a subliniat ca in prezent interventiile sale publice sunt rare, dar este hotarata sa continue sa-si exprime opinia despre reforma in justitie din Romania. "Nu cred ca acestui guvern ii pasa despre opinia mea, mai degraba este usurat ca am plecat. Totusi, daca mai vrea sa aiba macar un pic de credibilitate interna si internationala, guvernul va trebui sa tina seama de vocea organizatiilor neguvernamentale care activeaza in acest domeniu", a recomandat Macovei.

Fostul ministru al justitiei considera ca trebuie sa fie oprite prin toate mijloacele fraudele si coruptia pentru ca populatia Romaniei sa se poata bucura de roadele cresterii economice si de aderarea la UE, in conditiile in care urmeaza sa vina fondurile de la UE. "Daca banii vor intra doar in buzunarele catorva, in loc sa serveasca interesului public al comunitatilor pentru care sunt destinati, beneficiile integrarii in UE nu vor fi reale sau vizibile", a avertizat Macovei. "Costurile coruptiei sunt mari si afecteaza viata noastra de zi cu zi", a subliniat fostul ministru al justitiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.