O echipa de jurnalisti de investigatie a demonstrat cum se poate obtine la Chisinau viza de Romania cu spaga.

Oficialii de la Chisinau au anuntat saptamina trecuta ca un diplomat roman este cercetat pentru coruptie, fara a-l nominaliza insa. Declaratia survine dupa o ancheta jurnalistica realizata de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI). Ziaristii Stefan Cindea, Vitalie Calugareanu, corespondent Deutsche Welle la Chisinau, si Daniel Neamu au dezvaluit modul in care opera o retea care cistiga din eliberarea de vize. Potrivit CRJI, jurnalistilor moldoveni le-a fost comunicat neoficial si numele diplomatului acuzat de coruptie: Alexandru Rus, consilier al Ambasadei Romaniei, seful Sectiei Consulare.

Teoretic, viza pentru cetatenii Republicii Moldova se acorda gratuit. Ziaristii sustin insa ca „practic, 400 de vize pe zi sint eliberate si tot atitea persoane platesc in medie cite 30 de euro taxa de intermediere“. Exista, sustin ziaristii CRJI, alte sute de vize eliberate „la urgenta“ prin diverse tertipuri, iar in acest caz taxa este peste 200 de euro. „Se string milioane de euro din aceasta afacere, care se impart intre intermediari, firme de turism si personalul ambasadei“, sustin jurnalistii CRJI.

Ancheta a demonstrat cu cazul concret al ziaristului moldovean Vitalie Calugareanu, care, cu 230 de euro, a obtinut rapid o viza romaneasca, desi n-ar fi avut dreptul. Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) a rapuns anchetei CRJI printr-o scrisoare in care se arata legalitatea deplina prin care s-a eliberat viza lui Vitalie Calugareanu si ca la dosarul sau de viza exista asigurare medicala, chitanta de plata a transportului si declaratie olografa privind exsitenta mijloacelor de intretinere.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.