Se pregateste un nou jaf din banii publici: pomi pentru autostrazile secolului XXII

Directia Regionala de Drumuri Timisoara, aflata in subordinea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), va plati din bani publici circa 2,2 milioane de euro pentru achizitia unei pepiniere de arbori si arbusti aflate in localitatea Ghiroda, långa Timisoara. Ioan Malita, directorul Regionalei Timisoara, a justificat ca vrea sa cumpere pepiniera pentru ca acolo se cultiva plopi si artari, care vor fi plantati pe viitoarele autostrazi. Angajati ai pepinierei respective ne-au precizat insa ca acolo se cultiva doar puieti de gutui si hibiscus japonez.

Afacerea a fost pusa la cale inca din 2006. Dovada stau documentele trimise de Malita sefului sau, Mihai Grecu, care sunt datate insa pe vremea in care la conducerea CNADNR se afla Dorina Tiron. Mai precis, notele privind achizitia sunt trimise lui Mihai Grecu la o data la care acesta se afla la studii in America si nici nu visa ca va fi numit director la CNADNR. Intrebati in legatura cu acest contract, atåt actualul sef al CNADNR, Mihai Grecu, cåt si secretarul de stat din MT, Septimiu Buzasu, sustin ca responsabilitatea pentru acest contract o are seful Regionalei Timisoara.

Malita spune ca achizitia este avantajoasa, avånd in vedere ca a negociat un pret de „numai” 77 de euro pe metrul patrat de pepiniera. „Trebuie sa platim 2,2 milioane de euro pentru cele aproximativ 2,8 hectare de teren. Daca nu am fi achizitionat terenul, eram obligati sa platim o chirie foarte mare”, ne-a spus Malita. Numai ca specialistii imobiliari din Timis ne-au precizat ca un metru patrat de teren in zona localitatii Ghiroda costa intre 5 si 20 de euro. Intreaga suma va fi platita din banii CNADNR in numai 12 rate, in timp ce lucrarile considerate prioritare de catre UE, precum cele la Coridorul IV rutier pan-european, au fost abandonate din lipsa de finantare.

In loc sa inceapa lucrarile la Coridorul rutier pan-european IV, in mare parte finantat din banii UE, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) face achizitii dubioase cu bani grei de la bugetul statului. Fara stiinta ministrului transporturilor, Ludovic Orban, directorul de 26 de ani al CNADNR, Mihai Grecu, arunca 2,2 milioane de euro pe o pepiniera de arbori si arbusti aflata in localitatea Ghiroda, langa Timisoara. Angajati ai pepinierei respective ne-au precizat ca acolo se cultiva puieti de gutui si hibiscus japonez (n.n.: planta ornamentala care in Romania nu poate fi cultivata decat in interior, pentru ca nu rezista la frig). Directorul general al Regionalei de Drumuri si Poduri Timisoara, Ioan Malita, a justificat ca vrea sa cumpere pepiniera pentru ca acolo se cultiva plopi si artari, care vor fi plantati pe viitoarele autostrazi.

Din luna aprilie, cand olimpicul in chimie Mihai Grecu a fost numit la conducerea CNADNR, compania nu a demarat nici un proiect de anvergura. Directorul de numai 26 de ani s-a remarcat, insa, prin faptul ca a schimbat, pe banda rulanta, toti factorii de decizie din CNADNR, inclusiv oamenii cu experienta neinregimentati politic. Un singur „mohican“ a ramas in functie - Ioan Malita, directorul general al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara. Acesta este singurul sef de regionala care a rezistat in functie de pe vremea fostului ministru al transporturilor Gheorghe Dobre. Ioan Malita, care a schimbat deja trei ministri si se pare ca are trecere atat la varful PD, cat si al PNL, este cel care taie si imparte „cascavalul“ la DRDP Timisoara. Una din ultimele sale realizari este achizitionarea unei pepiniere de pomi langa Timisoara.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.