Peste mai putin de o luna vor avea loc alegerile pentru desemnarea noului Patriarh al Romaniei, cel care va fi succesorul Prea Fericitului Teoctist. Existau doi candidati pentru ocuparea tronului patriarhal.

Primul dintre acestia este Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, actual Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Cel de-al doilea era pana acum Inalt Prea Sfintitul Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei. La inceputul saptamanii viitoare, insa, conform surselor ZIUA, IPS Teofan isi va anunta retragerea din cursa. O astfel de decizie ii lasa libera calea Inalt Prea Sfintitului Daniel. Retragerea lui Teofan se petrece pe fondul unui santaj cu un angajament cu Securitatea.

Manevra lui IPS Daniel

La prima vedere, retragerea lui Teofan pare una cat se poate de surprinzatoare daca tinem cont de faptul ca Mitropolitul Olteniei avea sanse reale sa fie noul Patriarh al Romaniei. Si chiar este una surprinzatoare. Ea este insa consecinta jocurilor si a sforilor trase de grupul care il sustine pe IPS Daniel si venirea acestuia in fruntea Patriarhiei. Concret, potrivit acelorasi surse ale ZIUA, IPS Teofan este amenintat cu dezvaluiri privind legaturile sale cu Securitatea. Mai exact, Mitropolitul Olteniei este amenintat ca i se va face public angajamentul pe care l-ar fi semnat cu Securitatea, dar pe care nu l-a pus niciodata in practica. In acest fel, imaginea lui IPS Teofan ar avea extrem de mult de suferit, iar Mitropolitul Olteniei ar fi nevoit practic sa renunte la candidatura pentru demnitatea de Patriarh al Romaniei.

Pe de alta parte, exista si posibilitatea ca IPS Teofan sa nu isi retraga candidatura si sa ramana in cursa pentru demnitatea de Patriarh al Romaniei. Chiar daca angajamentul sau semnat cu Securitatea dar nepus in practica va fi facut public. In acest caz, IPS Teofan ar intra in grupul inaltilor ierarhi care au avut legaturi cu Securitatea. Asa cum este situatia Inalt Prea Sfintitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a recunoscut anul trecut ca a semnat un angajament cu Securitatea. "Am semnat un angajament cu Securitatea, a fost un juramant de credinta fata de tara, nu ca sa fac rau cuiva. E un juramant de credinta, nu de a urmari pe cineva", declara IPS Teodosie.

Surpriza de la Cluj

Tot in perioada imediat urmatoare, pe langa retragerea Mitropolitului Olteniei, ar putea aparea o noua surpriza. Aceasta il va avea in prim plan pe IPS Bartolomeu Anania (foto), Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Dupa retragerea lui IPS Teofan, acesta si-ar putea anunta candidatura pentru ocuparea demnitatii de Patriarh al Romaniei. Chiar daca dupa moartea PF Teoctist a respins din start aceasta posibilitate. De altfel, discursul avut de acesta in urma cu doua zile a fost un prim semn ca Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului se gandeste serios sa intre in cursa. Asa cum se stie, in cadrul liturghiei dedicate sarbatoririi Sf. Maria la Manastirea Nicula, Bartolomeu Anania a vorbit despre poluare si s-a intrebat cine are interes ca Romania sa instraineze mina de aur din Muntii Apuseni. Mitropolitul a amintit ca, de peste tot, "ne vin semnale prin care suntem avertizati asupra otravii care ajunge in mancarea pe care o punem pe masa si in apa pe care o bem, insa aceasta stricaciune a fost produsa tot de om, care a desfigurat pamantul primit in dar de la Dumnezeu".

Legat de acest subiect, Bartolomeu Anania a spus ca va relua anul acesta problema Rosiei Montane, deoarece, in ciuda faptului ca, lunile trecute, toate bisericile din Transilvania, indiferent de cult, au cerut autoritatilor sa opreasca acest proiect, totusi, nimic nu s-a facut. De asemenea, Bartolomeu a facut un apel la politicienii aflati, ieri, la slujba de Adormirea Maicii Domnului de la Nicula, sa sprijine lupta impotriva proiectului de exploatare a minei de aur si sa opreasca acest proces "criminal asupra Muntilor Apuseni". Iata astfel, Mitropolitul a atins unul dintre cele mai sensibile subiecte aflate pe agenda societatii civile. Iar dand de inteles ca doreste sa se implice in stoparea acestui proiect poate atrage aprecierea ierarhilor cu putere mai mica dar care impartasesc aceleasi idei cu Mitropolitul Clujului. Ierarhi care este posibil sa il sustina si sa il ajute sa ocupe tronul patriarhal.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.