Directorul general al Societatii Nationale a Sarii a fost demis la 1 iunie, dar in ultima zi de preaviz a fost reconfirmat in functie, in urma unor jocuri guvernamentale de culise. Conservatorul Marcel Octavian Nicolaescu, un foarte apropiat al presedintelui PC Dan Voiculescu, a fost pastrat in functie fiind considerat un priceput organizator de privatizari, dupa experienta dobandita in vinderea Romtelecom. Asta in ciuda faptului ca, de doi ani si jumatate de cand se afla la carma SNS SALROM, n-a investit mai nimic in dezvoltarea societatii, contribuind plenar la devalizarea acestui sector al economiei nationale.

In primul semestru al anului in curs, salinele din Romania au inregistrat pierderi de 4,5 milioane RON. In paralel, desi AVAS n-a anuntat inca scoaterea la privatizare a SALROM, sindicalistii trag sforile ca Salinen Austria AG sa acapareze, anul viitor, pachetul majoritar. Daca s-ar intampla asa ceva, mai multe combinate chimice romanesti - mari consumatoare captive de sare-solutie si calcar - vor ajunge sa cumpere din Romania aceste materii prime romanesti, dar de la austrieci. Cu toate ca societatea nationala este o firma fara datorii, ce n-a beneficiat de subventii din partea statului, 49% din capitalul social a fost cedat Fondului Proprietatea, pentru despagubirea celor carora le-au fost confiscate imobilele in timpul regimului comunist. Titlurile vor fi tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti, astfel incat cei ce vor cumpara pachetul majoritar isi vor putea majora participatia, la preturi inferioare valorii reale a acestora.

Protectie pentru Nicolaescu

La 1 iunie 2007, directorul Nicolaescu a fost demis de AGA SALROM de la sefia companiei, datorita unui prost management, cu preaviz de 30 de zile. Omul si-a luat concediul legal de odihna, timp in care s-ar fi dat lupte grele, in cadrul Partidului National Liberal, pentru ramanerea sa in functie. Alternativa era inlocuirea acestuia cu Kandy Popescu, director la Drumuri si Poduri Focsani. Dupa discutii tensionate intre premierul Tariceanu, Theodor Atanasiu, presedintele AVAS si alti liberali, Nicolaescu a fost reconfirmat in functie, intr-o sedinta extraordinara a AGA, exact cu o zi inainte de a-i expira preavizul si a intra in vigoare hotararea anterioara. Directorul general al SALROM este printre putinii conservatori care se mai afla in functii-cheie ale guvernarii actuale, dupa ce conservatorii lui Voiculescu s-au retras din echipa Tariceanu. Din unele surse, Marcel Nicolaescu - presedinte al filialei PC Sector 6 - ar viza un post de europarlamentar. Iar daca nu se va putea, s-ar multumi si cu sustinerea partidului la candidatura pentru primaria de sector.

Austriecii detin informatii economice secrete

Dupa cateva vizite "all inclusive" efectuate de liderii Federatiei Sindicale ROMSAL in Austria, sponsorizate de Salinen AG si incheiate cu un protocol de colaborare, austriecii si-au anuntat intentia de a concesiona intreaga activitate de exploatare a sarii din Romania. Angajamentele austriecilor sunt de-a dreptul uluitoare, din mai multe motive. In primul rand, investitorii au promis ca vor ceda sindicalistilor - pastoriti de presedintele Nicolae Oros - 10% din pachetul de actiuni pe care-l vor achizitiona. Ceea ce este o minciuna nedigerabila. Daca vor cumpara 51% din SNS SA, ar insemna ca austriecii vor ceda oamenilor muncii putin peste 5% din actiuni si nu vor fi actionari majoritari, neputand decide destinele companiei. Dar ce este mai interesant e faptul ca Salinen Austria AG a prezentat un plan de dezvoltare a societatii dupa preluare, bazat pe indicatori economico-financiari foarte exacti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.