PSD a luat decizia de a lucra cu o noua echipa de strategi politici. Este vorba despre firma britanica Penn, Schoen and Berland Associates. Managerul general al biroului din Londra al acestei firme este Matt Carter, pe numele lui complet Matthew John Carter. Alaturi de consilierul sau, Carter a fost pe 13, 14 si 15 la Bran, acolo unde liderii PSD s-au intrunit intr-o sedinta a conducerii partidului. Cei doi au facut o prezentare de doua ore si jumatate a unui amplu studiu sociologic despre starea PSD. Dar cine este Matt Carter?

Nascut pe 22 martie 1972, Carter a avut o viata zbuciumata. A activat vreme de opt ani in diferite functii de conducere in Partidul Laburist, in 2003 devenind cel mai tinar secretar general al partidului. La 1 ianuarie 2004 a devenit seful de campanie electorala al Partidului Laburist, conducind formatiunea sa la victoria in alegeri. Din aceste functii, secretar general si sef de campanie, Carter a fost implicat intr-unul dintre cele mai mari scandaluri politice din Marea Britanie. Este vorba despre „Cash for Honours” („Bani contra titluri nobiliare“). Pe scurt, scandalul face referire la faptul ca Partidul Laburist, aflat la putere, a fost banuit ca a acordat titluri onorifice unor donatori bogati, in schimbul unor imprumuturi secrete care l-au ajutat sa isi finanteze campania electorala din 2005. Ancheta, deschisa in martie 2006, a determinat audierea a 136 de persoane, printre care fostul premier Tony Blair. Unii oficiali de pe linga fostul premier britanic au fost chiar arestati. In cele din urma, Parchetul britanic n-a facut nici o inculpare in acest scandal. S-a considerat ca dovezile sint „insuficiente”. Recent, Tony Blair a demisionat din functia de premier, dar si din cea de lider al Partidului Laburist.

Ziarele britanice au relatat pe larg acest scandal. In „The Sunday Herald”, editia din 3 decembrie 2006, se afirma ca “fostului secretar general al Partidului Laburist, aflat in miezul “afacerii titlurilor nobiliare'' investigate in acest moment de Scotland Yard, i-au fost furate patru laptopuri din biroul sau din Londra”. Acelasi articol spune ca „scrisorile lui Carter catre sponsorii bogati ai Partidului Laburist care au fost de acord sa doneze bani pentru campania din 2005 sint considerate ca fiind elementul-cheie in investigatia politiei”.