Social democratii spun ca s-au decis: pentru a intra la guvernare depun motiune de cenzura pe 10 septembrie

Mircea Geoana si-a pus programul partiduluiin cap la Bran. Ca sa se apere de ploaie
PSD rupe pisica in doua si anunta ca va depune pina pe 10 septembrie o motiune de cenzura impotriva Guvernului. Asta inseamna ca PSD doreste caderea Cabinetului Tariceanu, la doar 5 luni de la investirea acestui guvern in Parlament, cu voturile pesedistilor. Motivele care stau la baza acestei decizii tin de scorul slab al PSD in sondajele de opinie, dar si de perceptia ca partidul s-ar afla la putere, prin sustinerea pe care o acorda in Parlament guvernului PNL.

Ieri, la Bran, conducerea PSD a decis ca aceasta stare de ambiguitate nu mai poate continua. „Guvernul Tariceanu si-a pierdut increderea in fata electoratului si a avut o prestatie lamentabila fata de problemele fundamentale ale romanilor. Aceasta situatie nu mai poate continua“, a anuntat Mircea Geoana ieri la prinz. PSD nu exclude posibilitatea de a prelua guvernarea, ca principal partid parlamentar. „Dorim sa contribuim in orice formula posibila, pentru asigurarea unui guvern competent si aplicat catre prioritatile romanilor, inclusiv prin o eventuala participare a PSD la guvernare“, a precizat Geoana. El a mentionat ca partidul sau a decis sa nu mai sprijine nici un fel de guvern de dreapta, cu un program de dreapta. Decizia PSD privind inaintarea unei motiuni de cenzura a fost luata cu unanimitate de voturi si ea va fi supusa votului forurilor superioare ale partidului.

In discutiile de ieri-dimineata s-au luat in calcul mai multe variante. Surse din conducerea PSD ne-au declarat ca nu e exclusa nici varianta in care, pentru a renunta la motiunea de cenzura, formatiunea lui Geoana sa primeasca mai multe portofolii intr-un nou guvern Tariceanu, cu un vicepremier de la PSD. In cazul unui esec al negocierilor cu PNL, PSD pare dispus sa formeze de unul singur guvernul.

La sedinta de la Bran a PSD au participat si noii strategi ai partidului, consultantii politici de la firma britanica Penn, Schoen and Berland Associates. Acestia au prezentat liderilor pesedisti rezultatele unei cercetari sociologice legate de perceptia PSD. Potrivit unor surse din interior, PSD ar fi cotat astazi cu 23-24% in ceea ce priveste intentia de vot pentru alegerile parlamentare, respectiv europarlamentare. Potrivit aceluiasi studiu, PD ar obtine 35, respectiv 37%, PNL - 10%, iar PNG 9, respectiv 6%. UDMR si PRM n-ar depasi pragul electoral de 5%. „Ne despart de PD doar 12-13 procente. Nu e deloc mult. Asta inseamna ca noi avem de crescut doar 6 procente in urmatoarele trei luni pentru a cistiga alegerile si pentru a reveni pe primul loc“, ne spunea ieri unul dintre liderii PSD.

Decizia anuntata ieri de PSD vine mai ales ca urmare a studiului prezentat de englezii de la Penn, Schoen and Berland Associates. Cu o seara in urma, liderii pesedisti nu pareau atit de siguri pe ei. Ei se intrebau cine ar putea avea curajul de a propune, in sedinta, ideea unei motiuni de cenzura. La masa, Victor Ponta si-a amuzat colegii (Viorel Hrebenciuc, Liviu Dragnea, Ilie Sarbu si altii) cu un banc: „Lupul batrin si lupul tinar se duc la furat de oi. Intra lupul batrin in tarc, printr-o spartura, cu intentia de a iesi cu doua oi la subrat si de a-i arata astfel lupului tinar cum se fura. Dupa gard, ciobanul, care-l loveste peste figura cu o bita pe lupul batrin. Intrusul iese cu mina la gura si-i spune lupului tinar: 'Intra tu, ca pe mine ma pufneste risul>>“. (Cristian SUTU)

A cincea motiune de cenzura

Guvernul Tariceanu II s-ar afla la cea de-a doua motiune de cenzura, dupa cea din luna iunie a acestui an, depusa de parlamentarii PD si PLD si respinsa de Parlament. Prima varianta insa a cabinetului condus de premierul Calin Popescu Tariceanu a avut de infruntat in perioada 2004-2007 trei astfel de motiuni, toate sustinute de PSD si toate cazute la vot. In acelasi timp, guvernele Tariceanu au avut parte de 22 de motiuni simple, 11 la Senat si 11 la Camera, din care au trecut doar doua: una vizind-o pe fostul ministru al Justitiei Monica Macovei si o alta, ce-l avea drept tinta pe ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes. (D.D.)

PNL se vede in opozitie, UDMR ar mai sta putin la guvernare

In urma anuntului PSD, liberalii iau in calcul varianta trecerii in opozitie, iar UDMR recomanda o dezbatere pe tema guvernarii Tariceanu in speranta ca social democratii se vor razgindi.

Marko Bela si Calin Popescu Tariceanu se simt confortabil si atunci cind sint la mina PSD
Liderii PNL au cerut ieri sa stie ce se poate reprosa guvernului Tariceanu si au declarat ca, in cazul in care intentia motiunii de cenzura se materializeaza, PNL va trece in opozitie. Liberalii sint insa sceptici: nu vad cine ar constitui noul guvern si, in orice caz, anunta ca, daca guvernul Tariceanu cade prin motiune, nu vor face parte din alta formula de guvernare. De mentionat ca, seful Guvernului fiind in concediu, la fel si majoritatea vicepresedintilor, putini liberali s-au incumetat sa comenteze la cald stirile venite de la Bran. UDMR, al doilea partid de guvernamint, mult mai preocupat ieri de declaratiile presedintelui Traian Basescu privind secuimea, a luat calm anuntul facut de PSD, ministrul Laszlo Borbely propunind PSD, inaintea motiunii, o dezbatere pe tema realizarilor ultimilor trei ani de guvernare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.