Guvernul Romaniei i-a pregatit o viata de huzur la Montreal viitorului reprezentant in conducerea Organizatiei Aviatiei Civile Internationale (ICAO).

Catalin Cotrut, directorul adjunct al Autoritatii Aeronautice Civile Romane, va avea un salariu aproape dublu fata de cel al ambasadorului roman la Ottawa. Sotia sa va primi, de asemenea, dublu fata de o sotie de ambasador. Alte facilitati: masina de lux, secretara, asigurari de sanatate si bani pentru inchirierea unei resedinte de nabab.

Efortul intretinerii va fi suportat de Compania Aeroporturi Bucuresti, Autoritatea Aeronautica Civila si Romatsa, eterna vaca de muls a aviatiei. Nici una dintre acestea nu a putut sa ne justifice legalitatea cheltuirii acestor sume.

Hotararea de Guvern prin care se aproba finantarea trimiterii reprezentantului roman in conducerea ICAO iese cu mult din tiparele obisnuite, ba chiar si din cele clientelare. Guvernul a hotarat sa-l "trateze" pe Cotrut mai bine decat pe orice alt ambasador al Romaniei. Astfel, Cotrut urmeaza sa primeasca un salariu lunar de 6400 USD, cel mai mare dintre reprezentantii Romaniei la institutii internationale. Prin comparatie, ambasadorul roman la Ottawa, capitala Canadei, cel mai inalt reprezentant al statului roman, poate castiga, legal, mai putin de 3400 USD in fiecare luna. La randul ei, sotia lui Cotrut va castiga de doua ori mai mult decat o sotie de ambasador.

Potrivit HG 837/1995, un ambasador are coeficient de ierarhizare 4,2 (cel mai mare posibil), aceasta insemnand ca primeste un salariu in valuta de 4,2 ori mai mare decat al personalului trimis in misiune permanenta cu functia de portar (800 USD in cazul Canadei). Altfel spus, guvernul a hotarat sa-i dea lui Cotrut un salariu corespunzator coeficientului de salarizare 8, care nu exista in legislatie. Coeficientul cel mai apropiat de statut era cel de 3,8, ne-au dezvaluit surse din cadrul MAE, corespunzator functiei de reprezentant diplomatico-militar pe langa organizatiile internationale. Pe cale de consecinta, indemnizatia pe care urmeaza sa o primeasca sotia lui Cotrut este si ea de doua ori mai mare decat maximul prevazut in legislatie. Hotararea Guvernului Tariceanu mai prevede si plata unei sume de 400 USD lunar drept indemnizatie pentru cei doi copii pe care i-ar putea avea reprezentantul Romaniei. Cum nominalizarea lui Cotrut este cunoscuta de mai bine de un an, iar Hotararea 590 a fost aprobata in sedinta de guvern din 13 iunie 2007, se vede treaba ca guvernantii au luat in calcul si copilul care urmeaza a se naste abia in aceste zile. ºPentru confortul alesului roman la Montreal "si-au dat mana" trei institutii - Compania Nationala "Aeroporturi Bucuresti", Romatsa (Regia Autonoma Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian) si Autoritatea Aeronautica Civila, regia unde Cotrut este director adjunct.

Palate si masini de lux aprobate de guvern

Pe langa salariu, trimisul Romaniei va beneficia de 120.000 RON pe an (1,2 miliarde de lei vechi) pentru chiria locuintei din Montreal, echivalentul a 5000 dolari canadieni/luna. Suma este uriasa comparativ cu oferta imobiliara din Montreal. Un apartament de 140 metri patrati in Westmount, cel mai "cautat" cartier din Montreal, cu 5 camere si parcare in garajul imobilului si toate utilitatile (apa calda si incalzirea incluse in pret) costa numai 1580 dolari. Chiria unui alt apartament, de lux, cu 4 camere, chiar pe malul fluviului Saint Laurent, la 15 minute de centrul orasului, este de numai 2800 dolari, cu mult mai putin decat cei 5000 pusi la dispozitie.

Cat despre masina, cei 45.000 de dolari canadieni pusi la dispozitie prin hotararea de guvern sunt suficienti pentru una dintre masinile germane, considerate aproape un lux in Canada.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.