Din 2010, vanzarea apartamentelor nu se va mai putea face fara "pasaport" energetic.

Documentul, denumit oficial "certificat de performanta energetica", arata care sunt costurile reale de incalzire pentru imobilul respectiv.

Piata imobiliara romaneasca va fi influentata sensibil in urmatorii ani de un nou document, certificatul de performanta energetica, document ce va trebui prezentat obligatoriu la vanzarea sau inchirierea unui apartament.

Acest document arata, printre altele, cat de buna este termoizolatia cladirii din care face parte acel apartament si, implicit, care sunt costurile reale pentru incalzirea locuintei in cauza. Prezentarea acestui certificat va fi obligatorie incepand cu tranzactiile imobiliare care vor fi realizate in cursul anului 2010.
Ruxandra Cleciu, presedinta Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, considera ca obligativitatea detinerii unui certificat energetic pentru cladirile vechi, construite dupa normative ce nu tineau cont de izolarea termica, va avea o influenta, pe viitor, pe piata imobiliara: "Cei care vor cumpara vor trebui sa fie constienti de faptul ca pentru o constructie mai veche cheltuielile de intretinere vor fi mai mari si, pe termen lung, nu tocmai neglijabile. Un cumparator educat va trebui sa tina cont si de mentiunile din certificatul energetic al unei cladiri. Va trebui sa se gandeasca de doua ori, mai ales ca va avea si de unde alege, in ultima perioada construindu-se destul de mult".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.