Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins ieri recursul procurorilor la decizia Curtii de Apel Bucuresti, care a revocat interdictia de a parasi tara in cazul lui Vadim Benyatov, cercetat pentru spionaj in dosarul privatizarilor strategice, astfel incat acesta poate parasi tara.

Curtea de Apel Bucuresti a decis in 31 iulie revocarea masurii prelungirii interdictiei de a parasi tara pe numele lui Vadim Benyatov, dupa ce a admis o exceptie ridicata de avocatii acestuia.

Cererea avocatilor lui Benyatov s-a referit la necompetenta materiala a procurorului in legatura cu masura prelungirii unei interdictii de a parasi localitatea sau tara, informeaza NewsIn.

Consultantul Vadim Benyatov, anchetat in dosarul privatizarilor strategice, a cerut ultima data pe data de 2 iulie, Curtii de Apel Bucuresti (CAB) sa ii ridice interdictia de a parasi tara pentru ca intentioneaza sa-si vada familia si sanatatea lui este precara.

Unul dintre avocatii lui Vadim Benyatov a declarat in fata instantei ca interdictia de a parasi Romania ar trebui ridicata deoarece a depasit durata legala de 180 de zile de cand a fost instituita.

Avocatul Cristian Iordanescu a reclamat magistratilor faptul ca, in acest moment, Benyatov nu ar beneficia de suport material, de asistenta sociala si medicala de care are nevoie sustinand ca este bolnav de cancer.

Vadim Benyatov a declarat la randul sau ca este fortat sa stea in Romania si ca vrea sa paraseasca tara pentru a-si vedea familia si ca, in conditiile in care cererea ii va fi admisa, va veni ori de cate ori ar fi nevoie in proces.

"Mi se spune ca daca plec nu voi coopera inacest proces, dar nu mi se da nicio explicatie de ce ar fi asa. Sunt o persoana care respecta legea si nu exista niciun motiv pentru care sa se creada ca nu as coopera", a mai spus Benyatov.

La data de 29 noiembrie 2006, Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea preventiva a lui Vadim Benyatov pentru o perioada de 20 de zile pentru infractiunea de spionaj si constituirea unui grup infractional organizat, pentru procurarea de de la Ministerul Economiei si Comertului secrete de stat pe care lea transmis unor firme straine participante la licitatia privind adjudecarea SC Electrica Muntenia Sud. Masura a fost prelungita succesiv, iar la data de 22 ianuarie 2007 masura prelungirii a arestarii preventive a fost inlocuita cu punerea indata in libertate si cu interdictia de a nu parasi municipiul Bucuresti.

Consultant ruso-american, Vadim Benyatov, impreuna cu consultantul bulgar Stamen Stantchev, Dorinel Mucea (fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului) si Mihai Radu Donciu (fost consilier al ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei, cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului) sunt cercetati sub acuzatiile de spionaj sau tradare prin divulgare de date confidentiale in dosarul privatizarilor strategice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.