„Miscarea Ortodoxa de Reinviere Monahala“, organizatie necunoscuta påna acum, ameninta Biserica Ortodoxa Romåna cu proteste oficiale, iesiri in strada si chiar cu alcatuirea unui „sinod de rezistenta“, ceea ce ar insemna o adevarata schisma, daca aceasta nu pune capat imediat legaturilor cu miscarea ecumenica. In context, este foarte dur criticat IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, actualul loctiitor de Patriarh, care ar fi „transformat toate manastirile de traditie din Moldova in centre ecumeniste“

In spatele miscarii, a carei actiune se aseamana cu cea a calugarilor de la Manastirea Esfigmenu din Athos, care nu-l recunosc pe Bartolomeu I drept lider spiritual al tuturor ortodocsilor, pentru demersurile de a se apropia de Vatican, s-ar afla forte filo-ruse din BOR. Aceste forte ar intentiona, prin actiuni de compromitere, sa-l scoata pe IPS Daniel din cursa pentru scaunul patriarhal. Miscarea este suspectata ca fiind autoarea si primului Armaghedon referitor la situatia din BOR, dupa inmormåntarea Patriarhului Teoctist

Desi declara ca nu sunt extremisti si nici fundamentalisti, membrii miscarii amintite au subscris la o proclamatie oficiala prin care cer iesirea BOR din Consiliul Ecumenic al Bisericilor si se opun „posibilei uniri cu catolicii, atåt timp cåt acestia nu renunta la toate iereziile lor“. Ei lasa sa se inteleaga ca ar avea o sustinere semnificativa in lumea monahala si, cu toate ca ar fi ascultatori fata de ierarhi, nu vor ezita sa treaca „peste ascultarea de pacat“ si vor actiona, pentru a nu fi afectata adevarata credinta

Tulburarea produsa in Biserica dupa trecerea la cele vesnice a Patriarhului Teoctist descopera fatete nebanuite ale atacurilor care vizeaza Biserica Ortodoxa Romana in aceste zile. Un material primit recent la redactie din partea unei necunoscute „Miscari Ortodoxe de Reinviere Monahala“ lasa sa se inteleaga ca, cel putin in interiorul monahismului romanesc, ar exista un front bine inchegat care militeaza pentru o Ortodoxie traditionala, bazata pe „asceza, rugaciune, smerenie si altruism“, ce se opune miscarii ecumenice, si-l critica dur pe IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, loctiitorul de Patriarh, care ar fi „transformat toate manastirile de traditie din Moldova in centre ecumeniste“. Daca aceasta miscare are cu adevarat o sustinere importanta, asa cum lasa sa se inteleaga, ar fi pentru prima oara cand in Biserica Ortodoxa Romana s-ar pune serios problema unei revolte, cu consecinte imprevizibile pentru viitorul Bisericii. Si aceasta pentru faptul ca Miscarea Ortodoxa de Reinviere Monahala ameninta cu alcatuirea unui „Sinod de rezistenta“ cu proteste oficiale si iesiri in strada. Cu alte cuvinte, cu o schisma.

Fara a avea prea multe informatii despre respectiva miscare (unele surse sustin ca in spatele ei s-ar afla cercuri filo-ruse), faptul ca lupta impotriva unui posibil candidat la scaunul patriarhal ar putea capata forme organizate este cat se poate de ingrijorator.

Spunem aceasta deoarece obiectivul sus-mentionatei miscari se aseamana izbitor cu cel al monahilor de la Manastirea Esfigmenu de pe Sfantul Munte Athos. Calugarii de acolo se opun cu vehementa imbunatatirii relatiilor dintre Biserica Ortodoxa a Greciei si Vatican, motiv pentru care nu-l recunosc pe Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, drept lider spiritual al celor 250 de milioane de ortodocsi din intreaga lume.

Actiunile lor au degenerat nu de putine ori in batalii sangeroase, soldate cu zeci de raniti. In cazul nostru, cel contestat este actualul loctiitor de Patriarh, IPS Daniel.

Nu excludem nici varianta ca acest material sa fie o continuare a Armaghedonului prezentat de noi intr-un numar trecut al „Gardianului“ si sa vizeze denigrarea Mitropolitului Moldovei si Bucovinei, in contextul in care acesta va candida pentru functia de Patriarh.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.