Patrimoniul Romaniei este de vanzare in strainatate. Sute de obiecte de arta sunt furate la comanda pentru colectionarii de peste hotare. Abia acum 5 ani, a inceput inventarierea operelor disparute. „Rugaciune” de Constantin Brancusi, „Portret de fetita” de Nicolae Tonitza, „Peisaj” de Nicolae Grigorescu, sunt doar cateva dintre cele aproape 700 de opere de valoare disparute fara urma din Romania.
Unele dintre operele disparute sunt cautate de 40 de ani. Inca nu au fost recuperate toate tablourile furate de la palatul Brukental in anii '60. Operele disparute sunt comandate de colectionarii cu bani, care nu le pot cumpra de pe piata, fiind obiecte de patrimoniu. Sunt insa si multe obiecte pe care proprietarii nu le trec pe lista de patrimoniu. Daca se fura, acestea sunt imposibil de recuperat. Politia lucreaza cu institutii internationale pentru recuperarea obiectelor disparute din Patrimoniul national si a reusit sa recupereze deja 9 dintre cele 15 bratari dacice. Obiectele de arta pot fi recuperate numai daca apar la licitatiile din strainatate, monitorizate de Interpol.


Despre autor:

Antena 3

Sursa: Antena 3


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.