IPS Daniel a sfintit luni pe muntele Ceahlau Casa Monahala a Manastirii “Schimbarea la Fata”, alaturi de alti patru ierarhi, iar IPS Teofan a facut o baie de multime la Manastirea Lainici.

Desi candidaturile lor nu sint inca oficiale, IPS Daniel si IPS Teofan au intetit intilnirile cu electoratul

La trei zile dupa inmormintarea PF Teoctist, loctiitorul de Patriarh al BOR, IPS Daniel, si cel mai bine cotat candidat la functia de Patriarh, a sfintit Casa Monahala „Panaghia“, alaturi de alti patru membri ai Sfintului Sinod, care sint si votanti la alegerile din septembrie. In afara de PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, subordonat al IPS Daniel, la ceremonia oficiata la peste 1.800 de metri altitudine au mai fost prezenti si PS Casian Craciun, episcop al Dunarii de Jos, PS Ioan, episcop al Harghitei si Covasnei, si PS Calinic, episcop al Argesului si Muscelului. In pofida vremii ploioase si a drumului foarte greu accesibil (minim o ora si jumatate de urcus pina in apropierea virfului Toaca), la slujba au participat citeva sute de pelerini si peste 50 de preoti.

Casa Monahala a fost construita in ultimii ani ca un adapost pentru calugarii de la manastire si pentru pelerini, pe un teren de 1.500 mp ce a fost concesionat de Primaria Comunei Ceahlau. „A fost contestata, insa aceasta cladire nu poate distruge Ceahlaul, asa cum nici ce s-a construit pe Muntele Athos nu a distrus nimic. Pentru comuna e un beneficiu, intrucit va fi un punct de interes pentru turismul ecumenic“, spune primarul din Ceahlau, Constantin Schiopu.

Pentru sfintire a fost aleasa ziua de 6 august atit pentru ca Schimbarea la Fata e hramul vechi al bisericii, cit si pentru ca luni s-au implinit 20 de ani de cind IPS Daniel a fost tuns in monahism la Manastirea Sihastria. Intimplator sau nu, mitropolia condusa de Daniel a scos la iveala acum, dupa moartea PF Teoctist, si o alta potrivire de date: „In aceeasi zi, dar a anului 1935, a avut loc la Manastirea Bistrita, judetul Neamt, tunderea in monahism a vrednicului de pomenire Patriarhul Teoctist“, s-a precizat pe site-ul Mitropoliei de la Iasi. Arhimandritul Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, arata, intr-o declaratie pe acelasi site, ca nu e o coincidenta: „IPS Daniel a devenit monah la indemnul staruitor al PF Teoctist. Intr-o discutie de taina, de inima, pe care cei doi au avut-o in resedinta mitropolitana din Iasi, PF Teoctist l-a indemnat pe profesorul de teologie Dan-Ilie Ciobotea sa faca aceasta trecere in rindul monahilor in Moldova, si nu in alta parte. Ca martor, va pot spune ca a fost o atmosfera de rugaciune, o atmosfera duhovniceasca, parintele Cleopa fiind cel care l-a purtat pe sub mantia sa. In ziua de 14 august, monahul Daniel a devenit ierodiaconul Daniel, iar in 15 august, de hramul Manastirii Putna, PF Teoctist l-a facut ieromonah“, a povestit parintele Timotei, precizind ca a fost aleasa Sihastria intrucit acolo isi petrecea IPS Daniel vacantele.

La sute de kilometri distanta de Ceahlau, avind ca pretext aceeasi sarbatoare a Schimbarii la Fata, IPS Teofan, mitropolitul Olteniei, care se preconizeaza a fi principalul contracandidat al IPS Daniel la alegerile pentru functia de Patriarh, a slujit in fata a peste 2.000 de oameni, in judetul Gorj, la Manastirea Lainici. Ca si rivalul sau, a fost acompaniat de alti trei ierarhi, al caror vot poate conta la alegeri. Este vorba de IPS Iosif, mitropolitul de la Paris, PS Nicodim, episcopul Severinului si Strehaiei, si PS Gurie Gorjeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei. Cei patru ierarhi au tinut o slujba pe 6 august la Lainici, situata in Defileul Jiului, desi Schimbarea la Fata nu este hramul manastirii, ci al unui schit din imprejurimi, Locurele, la care se poate ajunge doar pe un drum forestier.

De la Lainici, IPS Teofan a plecat la Manastirea Bistrita, din judetul Vilcea, unde ieri s-a intilnit cu toti ierarhii din subordinea sa, in cadrul Sinodului Mitropolitan ce se intruneste de citeva ori pe an. Printre subiectele de pe ordinea de zi a fost discutarea modificarilor ce vor fi aduse Statutului pentru organizarea si functionarea BOR, ce va fi definitivat in toamna.

Preotii neaga ca astfel de evenimente ar face parte dintr-o campanie electorala, sustinind ca au fost programate cu mult timp inainte.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.