Profesorul Nicolae Ursea dezvaluie ca PF Teoctist se afla in plin tratament cu Plavix, un anticoagulant puternic, care trebuia obligatoriu intrerupt cu 72 de ore inainte de operatie

Medicul personal al Prea Fericitului Parinte Teoctist timp de 21 de ani, prof dr Nicolae Ursea, revine in premiera cu precizari despre problemele medicale ale Patriarhului si moartea sa. Materialul publicat de ZIUA vineri, 3 august, sub titlul ales de noi "Acuzatie Capitala", a reusit sa declanseze doua anchete asupra mortii Patriarhului: una din partea Colegiului Medicilor si o a doua din partea Ministerului Sanatatii. Dupa interviul exploziv aparut in ZIUA, in care reputatul profesor afirma ca Patriarhul a murit cu zile si operatia nu era necesara, doctorul Ursea a refuzat sa mai faca orice alte comentarii presei. Dorinta sa a fost de a nu antrena memoria Patriarhului in dispute sub limita bunului simt si normele deontologice, cum sunt cele generate de medicul care l-a operat pe Prea Fericitul Parinte Teoctist, prof. dr Ionel Sinescu de la Fundeni.

Plangere la Parchetul General

Profesorul Ursea nu intelege nici azi de ce a fost mintit de dr Sinescu atunci cand l-a sunat, cand Patriarhul era deja in coma, si acesta i-a spus ca nici macar nu a fost operat. Dupa ce ne-a contactat personal, profesorul Ursea ne-a oferit un material in care explica punctual posibilele cauze ale mortii Patriarhului si motivele pentru care este ultragiat fata de modul in care a fost tratat Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane. Apare un element cheie care poate invinovati total echipa dr Ioanel Sinescu - dr Dan Tulbure, cea care l-a operat pe Patriarh la Spitalul Fundeni, dupa care Parintele Teoctist a murit in conditii inca neelucidate. Si anume faptul ca Patriarhul se afla sub o medicatie care include Plavix, un medicament a carui administrare trebuia suprimata cu cel putin 72 de ore inainte de operatie, pentru simplul motiv ca este anticoagulant. Or, Patriarhul a fost internat seara si operat a doua zi dimineata, fara a fi stabilizat in prealabil. Toate amanuntele ce tin de medicatia si starea sa de sanatate se aflau stipulate in dosarul medical al Patriarhului cu care acesta s-a deplasat la Spitalul Fundeni. Cauzele probabile ale mortii Patriarhului, afirma prof dr Ursea, sunt un accident hemoragic postoperator alaturi de o posibila fibrinoliza sau embolie. In ce priveste hemoptizia - inecarea cu sange - martorul ocular prezent pe holul spitalului la momentul operatiei ne-a precizat ca medicii alergau la un moment dat dupa un aspirator bronsic, pe care l-au adus intr-un tarziu. La fel, aparatul de resuscitare nu se afla la etajul patru, unde era Patriarhul, si a fost nevoie sa fie adus de la etajul doi. In aceste momente, Patriarhul nu a avut alaturi nici un ierarh al Bisericii pentru a fi impartasit. Azi urmeaza sa fie depusa la Parchetul General o plangere penala pentru a fi cercetate imprejurarile neclare ale mortii Patriarhului. (Victor RONCEA)

Opiniile prof dr Nicolae Ursea privind decesul PF Patriarh Teoctist

Consternat fiind de amploarea comentariilor facute in mass-media (...) de ploaia de telefoane primite, precum si de unele acuzatii ca am facut declaratii iresponsabile, ma simt obligat sa fac unele precizari si completari privind decesul PF Parinte Patriarh Teoctist, pentru informarea corecta si reala a opiniei publice.

In ziua de joi, 2 august a.c., intre orele 10:30-11, pe aleea din spatele Palatului Patriarhal, mergand cu sotia pentru a ne inchina la catafalcul PF Teoctist, m-am intalnit cu un domn pe care-l cunosteam de la Patriarhie. Ne-a oprit si m-a intrebat foarte mirat cum se face ca eu, despre care stia ca sunt medicul Patriarhului, nu am fost chemat si nu l-am insotit la spital? A intervenit in discutie o a doua persoana, care-l insotea, revoltata de moartea Patriarhului si foarte agresiva la adresa echipei de medici de la Spitalul Fundeni.

In acest context emotional si in graba, am exprimat unele opinii personale si am facut unele afirmatii pe care le mentin si la care adaug si altele.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.