Constructorii care au raspuns la solicitarea lui Basescu de a curata Glina de gunoaie sint victimele persecutiilor lui Tariceanu, sugereaza democratul Radu Berceanu.

La o zi dupa ce citeva firme romanesti de constructii au curatat voluntar de gunoaie Glina, fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu acuza guvernul Tariceanu ca a emis o ordonanta cu „dedicatie“, care impune conditii atit de drastice incit constructorii romani sau chiar cei europeni nu se vor putea califica la licitatiile in domeniu, sustine NewsIn. Berceanu spune ca suma totala a contractelor ce vor fi licitate pe baza acestei ordonante este de peste trei miliarde de euro.

Potrivit senatorului PD, ordonanta - in fapt, o derogare de la legislatia europeana in domeniul constructiilor de drumuri - impune firmelor participante la licitatii sa fi avut o cifra de afaceri de 200 de milioane de euro anual in ultimii cinci ani; sa aiba experienta in constructii in ultimii opt ani, in fiecare dintre acesti ani sa fi lucrat cite zece luni; in fiecare din ultimii cinci ani sa fi excavat cite cinci milioane de metri cubi de pamint. In aceste conditii, Berceanu sustine ca atribuirile de constructii prevazute in ordonanta sint „absolut dedicate“, pentru ca nici o firma de constructii din Romania si nici macar o asociere a tuturor firmelor de constructii romanesti nu vor putea participa la licitatii. In plus, spune Berceanu, in aceeasi imposibilitate se vor afla si majoritatea societatilor europene din domeniu.

Fostul ministru a lansat si un atac la adresa premierului Tariceanu despre care sustine ca s-a folosit de aceasta ordonanta pentru a-i scoate de la masa licitatiilor pe constructorii - presupusi apropiati ai presedintelui Basescu. „Probabil ca domnul Tariceanu, in marile sale incrincenari politice, a avut in vedere citeva firme. Cele pe care le-a tot spus cu mare foc, Euroconstruct si Pa&Co, crezind ca isi rezolva problemele lui politice prin astfel de atacuri. Stim cu totii ca il viseaza pe Traian Basescu, in diverse forme, si probabil ca s-a gindit ca, daca face un atac pe o astfel de chestiune, 'stiu ce se intimpla>>“, a declarat Berceanu. “Dar eu il anunt pe domnul Tariceanu ca mai sint citeva zeci de firme care nu sint acele doua firme pe care le viseaza dinsul si noaptea din motive exclusiv politice.”

Euroconstruct Trading '98, Pa&Co si Spedition UMB sint citeva dintre firmele de constructii care au raspuns vineri apelului prezidential pentru stringerea gunoaielor de pe cheiul Dimbovitei, in zona localitatii Popesti-Leordeni, operatiune la care au mai participat si toate firmele de salubrizare bucurestene. In mai putin de 48 de ore, sutele de angajati ai firmelor de salubrizare au evacuat sute de tone de gunoaie, aruncate pe malul Dimbovitei de-a lungul ultimilor ani, iar cele in jur de 150 de basculante ale firmelor de constructii le-au incarcat si le-au dus la groapa de la Glina.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.