Publicatia franceza Le Monde scrie ca patriarhul Teoctist lasa in urma o comunitate crestina, care risca sa fie divizata in doua tabere: modernisti si traditionalisti. Cotidianul atrage atentia ca spinoasa chestiune a succesiunii a inveninat relatiile dintre membrii Sinodului, inca dinainte de moartea Preafericitului Parinte.

Publicatia franceza Le Monde scrie ca batalia intre aripa modernista si cea traditionalista abia acum incepe. Potrivit cotidianului, in trei luni, prelatii romani vor decide careia dintre cele doua tabere ii vor incredinta Biserica ortodoxa. Le Monde precizeaza ca, potrivit traditiei, tronul patriarhiei ar trebui sa revina mitropolitului Daniel al Moldovei, dar ca aripa conservatoare a Bisericii ar putea sa conteste numirea lui. Despre mitropolitul Daniel, care este doctor al Facultatii de Teologie Protestanta de la Strasbourg, cotidianul francez scrie ca este banuit ca ar fi un agent al miscarilor ecumenice.

Le Monde identifica un alt candidat redutabil la sefia Bisericii Ortodoxe Romane in persoana mitropolitului de Cluj, Bartolomeu Anania, liderul aripii conservatoare. Despre Anania, se scrie ca ar fi suspectat de adoptare ideologiei Garzii de Fier in tinerete.

Publicatia franceza ii face un scurt portret si patriarhului Teoctist. Le Monde scrie ca numele lui va ramane intotdeauna legat de prima vizita a papei Ioan Paul al II-lea intr-o tara ortodoxa, dar si ca Teoctist a fost supranumit Patriarhul Rosu, pentru obedienta fata de regimul comunist.


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.