Funeraliile Prea Fericitului Teoctist, Parintele Bisericii Ortodoxe Romane, au inceput de la ora 7.00, la Catedrala Patriarhala din Bucuresti, cu slujba Sfintei Liturghii care este oficiata de Prea Sfintitul Sebastian Ilfoveanul alaturi de un sobor de preoti si diaconi.

In cadrul slujbei Sfintei Liturghii, care este tinuta la Catedrala Patriarhala in fiecare dimineata deoarece aceasta are statut de manastire, va fi pomenit special si Patriarhul Teoctist.

Biserica e inconjurata de coroane si un lant de flori. In afara catedralei au fost instalate si trei ecrane mari pe care ruleaza imagini din interiorul bisericii.

De asemenea, catedrala este inconjurata de jandarmi. In fata bisericii sunt adunati aproximativ 40 de prelati, iar catedrala este plina, informeaza NewsIn.

Sute de credinciosi au venit deja si asteapta in spatele gardurilor ridicate de jandarmi, la mai bine de 200 de metri departare de biserica. Ei nu vor avea acces in catedrala, potrivit reprezentantilor jandarmilor.

Dupa Sfanta Liturghie, intre orele 9.00 si 10.30, este programata o sedinta comemorativa a Sfantului Sinod al BOR, in prezenta delegatiilor oficiale. Slujba de inmormantare va incepe la ora 11.00 si va fi oficiata de membrii Sfantului Sinod.

La funeralii vor participa reprezentanti ai bisericilor crestine surori, printre care S.S. Bartolomeu I, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Roma, IPS Petros, Mitropolit de Axomis, IPS Mitropolit Juvenalie de Krutetk si Kolomna, IPS Mitropolit Vladimir al Chisinaului si Eminenta Sa Cardinalul Walter Kasper, presedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Crestinilor.

Patriarhul Teoctist a decedat luni, la varsta de 92 de ani, in urma unei crize cardiace, iar ziua de vineri a fost decretata zi de doliu national.

Inmormantarea Patriarhului Teoctist va fi cea a unui monah, un ritual funerar special, diferit nu numai de cel al mirenilor, ci si de cel al preotilor. Slujba inmormantarii Patriarhului, potrivit oranduielilor bisericesti, va cuprinde citiri si cantari care vorbesc despre viata monahala, despre lucrarea monahului, despre indatoririle lui si despre "cununa" la care el lucreaza in aceasta viata si despre "cununa" pe care Dumnezeu o pregateste celor care ii slujesc la astfel de situatii.

Patriarhul va fi ingropat in Catedrala Patriarhala, alaturi de alti trei patriarhi, Miron Cristea (1925-1939), Nicodim Munteanu (1939-1948) si Iustin Moisescu (1977 - 1986).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.