Sute de jandarmi, politisti si trupe SPP. Miile de credinciosi veniti din toata tara au devenit ieri nerabdatori, incercand sa strabata drumul pana la Catedrala Patriarhala, pentru a-i saruta mana Prea Fericitului Patriarh Teoctist pentru ultima oara.

Dealul Mitropoliei a fost ieri stapanit de neliniste. Luat cu asalt de credinciosi si impanzit de fortele de ordine. Costume negre, ochelari fumurii, sute de uniforme si telefoane mobile folosite pana la refuz. Ultimele pregatiri pentru inmormantarea Patriarhului Teoctist s-au facut in prezenta cadrelor din conducerea Jandarmeriei, Politiei Capitalei si SPP-ului. "Ei s-au ocupat de tot ce inseamna organizare. Noi stim doar ce trebuie sa facem ca preoti pentru ritualul de inmormantare, iar dansii au organizat totul pentru astazi si pentru maine. Ei au stabilit unde va sta fiecare si pe unde se va face accesul spre curtea interioara", spunea ieri preotul Irineu Dogaru, responsabil cu organizarea.

PREZENTE OFICIALE. Spre interiorul Catedralei Patriarhale s-a inaintat foarte greu din cauza numeroaselor vizite oficiale, iar credinciosii care s-au luptat de dimineata cu soarele si caldura pentru a ajunge langa sicriul Patriarhului au devenit foarte agitati la amiaza. Au strans randurile si s-au prabusit peste gardurile care limiteaza accesul spre curtea interioara. Incidentul s-a produs atunci cand intrarea a fost blocata pentru o jumatate de ora de vizita presedintelui Traian Basescu. Presedintele a venit la ora 12:00 pentru a-i conferi post-mortem Patriarhului Teoctist Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Colan. Aceasta este cea mai inalta distinctie a statului, care acum a fost acordata pentru prima oara unui cetatean roman. Decretul prin care seful statului i-a conferit inaltul ordin Patriarhului Teoctist a fost citit de un consilier de stat din cadrul Administratiei Prezidentiale. Presedintele a depus apoi distinctia langa catafalcul Patriarhului. A plecat fara a mai face vreo declaratie. Decoratia va fi depusa la Muzeul Patriarhiei dupa inmormantare. Dupa plecarea sa, accesul la catafalc nu a mai fost ingreunat de prezenta altor personalitati, intre care Emil Constantinescu, Victor Ciorbea si Eugen Simion.

SANITARII, IN ALERTA. Corturile de prim ajutor instalate pe Dealul Mitropoliei sunt in plina activitate. Dupa ce credinciosii nerabdatori au rupt randurile ieri la amiaza, trei dintre ei au ajuns la cortul de prim ajutor al Crucii Rosii Romane, unde au primit ingrijiri. Au urmat si altii, doborati de caldura. Sute de persoane au apelat la ajutorul voluntarilor. Cei mai multi, batrani si cu probleme de sanatate, au nevoie de apa in orele lungi de asteptare.

DOLIU NATIONAL. Pentru ziua de azi, Guvernul a decretat doliu national, iar CNA a recomandat posturilor de radio si televiziune sa nu mai difuzeze emisiuni de divertisment, iar institutiilorde cultura sa-si adapteze programele in mod corespunzator. Drapelul Romaniei va fi arborat in berna si la sediile partidelor politice, institutiilor de invatamant si cultura, la punctele de trecere a frontierei, in aeroporturi, porturi, gari si autogari, precum si pe navele aflate sub pavilion romanesc.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.