Echipa doctorului Sinescu a incalcat cele mai elementare reguli medicale. Medicul personal al Patriarhului, care-l ingrijea de 21 de ani, sustine ca pacientul sau a murit cu zile

Patriarhul Teoctist a murit cu zile, sustine medicul personal al acestuia, care l-a ingrijit 21 de ani. Profesorul Nicolae Ursea, medic primar medicina interna si medic primar nefrologie, afirma ca a fost mintit de dr. Ionel Sinescu cu privire la starea de sanatate a Patriarhului, intr-un moment in care aceasta depasise stadiul de critica. Ursea, care a fost si doctorul personal al Patriarhului Iustin Moisescu, afirma ca, personal, nu ar fi recomandat interventia chirurgicala, in conditiile in care Patriarhul suferea de o infectie urinara, tratabila mai degraba cu antibiotice decat cu bisturiul. Un alt indiciu ca Patriarhul nu a stiut ca interventia are 50% sanse sa fie letala este ca PF Teoctist nu s-a spovedit si nu s-a impartasit, fapt de neimaginat pentru un calugar, om in varsta de peste 92 de ani. ZIUA solicita interventia Parchetului si o ancheta oficiala in acest caz.

Intermediarul mortii

Cum a ajuns Patriarhul la spital si cum a decurs operatia in urma careia a murit? "A plecat de la Palat duminica seara, pe la ora 5. Era bine dispus. Dupa exact 24 de ore murise", declara unul dintre membrii cancelariei. Sambata, 28 iulie, in chiar ziua in care era acuzat de presa ca este un plagiator (Gardianul: "Autoritatile fug de dosarul plagiatorului Ionel Sinescu"), dr Ionel Sinescu, sef al Clinicii de Urologie a Spitalului Fundeni, a fost adus la Palatul Patriarhal de preotul Gheorghe Pop, cu parohia in Fundeni, pe care Sinescu l-a descris ca fiind "un apropiat al Patriarhului". Nu este asa. De la oamenii de incredere ai Patriarhului si de la Cabinet, unde se afla de altfel consemnate toate intrarile, ni s-a confirmat ca Pop nu este nici pe departe "un apropiat". A fost doar un "intermediar", declara membrii cancelariei Patriarhului. Un intermediar al mortii. Contactat de ZIUA, preotul Pop a refuzat sa faca orice fel de comentariu, fara aprobarea PS Vicentiu Ploiesteanul, singurul ierarh al Bisericii care stia de internarea Patriarhului, pe care a si avizat-o. Ceea ce stim este ca preotul Pop l-a lasat pe Patriarh singur la spital, luni dimineata, inainte de operatie.

Operatia nu era necesara

Conform declaratiilor lui Ionel Sinescu, operatia ar fi fost obligatorie, desi Patriarhul nu a fost internat in regim de urgenta. Din cauza prostatei, Patriarhul era nevoit sa mearga la toaleta din jumatate in jumatate de ora, sustine Sinescu in afirmatiile sale televizate, si ca o astfel de viata ajunsese un calvar de nesuportat. Aceasta l-ar fi determinat pe Patriarh sa accepte interventia chirurgicala. Aparitiile publice ale Patriarhului il contrazic pe dr Sinescu. La Slujba de Inviere de anul acesta, sustinuta in aer liber, pe treptele Palatului Patriarhal, pe frig si vant, Patriarhul a slujit ore in sir, pana la trei dimineata, fara sa plece din fata enoriasilor nici macar un minut, desi alti prelati, mai tineri, au mai luat mici pauze. Mai mult, afirmatiile sale sunt contrazise de fidelii Patriarhului, inclusiv de cele mai apropiate persoane din jurul sau, de la Palatul Patriarhal. "Cat de tare il deranja? Mergea de vreo trei ori pe noapte...". Profesorul Nicolae Ursea, medicul Patriarhului de 21 de ani, este revoltat. In declaratiile pe care ni le-a facut in exclusivitate acesta afirma transant ca operatia nu era necesara. Urinarile dese din ultima perioada erau cauzate de o infectie urinara aflata sub tratament. "Nu poate fi operat nimeni pe perioada unei infectii", spune prof. univ. dr. Ursea, care ii recomandase Patriarhului, ca dupa tratarea infectiei, sa se opereze de prostata la o cunoscuta clinica din Germania.

Internat pe sest

Medicul Ionel Sinescu a incalcat mai multe reguli obligatorii. In primul rand Fisa de internare. Buletinul Patriarhului a fost solicitat si adus doar a doua zi, pentru a se intocmi certificatul de deces. Examinarea Patriarhului a fost superficiala. Conform normelor medicale, in cazul unei operatii care implica anestezie generala, efectuata asupra unui varstnic cu afectiuni cardiace cunoscute si posibile deficiente respiratorii, trebuie efectuat un Protocol de internare complex care implica un tratament preparatoriu, ce poate dura de la o zi la sapte zile, pana la stabilizarea absolut sigura a bolnavului. In cazul in care in aceasta perioada se constata si alte afectiuni este obligatorie consultarea unor medici specialisti, prin crearea unei Comisii speciale. Or, din cate se pare, Patriarhul nu a fost nici macar analizat pulmonar, pentru a se cunoaste mai bine stadiul sanatatii sale inainte de anestezia generala. In aceste conditii, nu e de mirare ca Patriarhul nu a fost consultat si asistat de un cardiolog.

50% sanse de supravietuire

Conform specialistilor consultatati de ZIUA, sansele de supravietuire sunt de 50% intr-o atare interventie chirurgicala, asupra unui pacient nonagenar, cardiac si sub anestezie generala. Dar nici pacientul, nici anturajul sau, nici, mai cu seama, medicul personal, specialist urolog, nu au fost informati. Or, nimeni dintre apropiatii sai nu a stiut ca Patriarhul merge la moarte, in procent de 50%. Patriarhia a aflat de moartea Intaistatatorului de la televizor! O astfel de incalcare a standardelor internationale medicale din partea echipei lui Sinescu este si trebuie sanctionata, conform normelor in vigoare, inclusiv pe latura penala.

Ultimele cuvinte: "Merg ca la Sfanta Liturghie"

Amanunte tulburatoare ne-au parvenit si de la singurul insotitor al Patriarhului, ultimul apropiat care l-a vazut, soferul sau personal de 21 de ani,

Costel Calapod.

"Am mers de cu seara (duminica - n. red.). Am stat toata noaptea ca pe ghimpi alaturi de el. Dimineata, inainte sa-l ia la operatie, le-a spus doctorilor sa ma lase sa stau langa el. Dar nu m-au lasat. I-au dat o pastila si a intrebat pentru ce este. Cand i-au raspuns ca e pentru anestezie a zis: "A, deci o anestezie asa, ca la dentist, nu?" Si mi-a spus: "Nea Costel, ma duc linistit, n-am mancat si n-am baut nimic, merg ca la Sfanta Liturghie".

Acestea au fost ultimele cuvinte ale Patriarhului Romaniei inaintea operatiei. La ora 11.00-11.30, desi i s-a spus singurului insotitor al Patriarhului ca pacientul este bine si operatia a reusit, Costel Calapod a vazut o agitatie generala pe coridoare, cadre medicale albe la fata solicitand rastit diverse instrumente. Incercand sa intre la Patriarh si sa afle ce se intampla, Costel Calapod a fost oprit de medici care au postat imediat un gardian in fata salii cu consemnul sa ii impiedice intrarea.

Patriarhul nu a stiut ca va fi anesteziat total

Nici macar documentul standard pentru asumarea responsabilitatii operatiei - "Consimtamantul Informat", a carui copie o prezentam alaturat - nu a fost dat spre semnare Patriarhului, pentru a nu fi "jignit" sau "influentat psihic inainte de operatie", dupa cum spune Sinescu.

In acest act sunt stipulate inclusiv posibilitatile unor complicatii care pot duce la moarte, fiind descris in amanunt procedeul chirurgical care va fi urmat. Daca l-ar fi avut sub ochi, conform legislatiei, si s-ar fi razgandit dupa intelegerea riscurilor, ar fi fost acum in viata. Conform declaratiei lui Costel Calapod, cel care l-a insotit pe Patriarh la spital, acesta nu a stiut pana in ultima clipa, aflat deja pe patul de operatie, ca urmeaza sa fie anesteziat total.

Existau solutii mult mai simple

Medici specialisti urologi consultati de ZIUA ne-au declarat ca, daca nu era o urgenta - dupa cum a recunoscut si Sinescu - prostata se putea trata medicamentos sau se mai putea alege solutia unei sonde sau a unei cistostome, ambele variante fiind extrem de simple si fara nici un fel de riscuri letale. Mii de oameni traiesc in Romania cu acest tip de sisteme adaptate.

Manipularea media

Conform declaratiilor medicului Ionel Sinescu operatia a fost o reusita, desfasurandu-se in intervalul 8.30-10.30 - o alta ciudatenie pentru ca o astfel de operatie dureaza in mod normal maximum o ora. Dupa care, sustine Sinescu, Patriarhul si-ar fi revenit si ar fi discutat voios cu cei din jur - ceea ce nu poate confirma nici o sursa independenta cu certitudine, conform investigatiilor noastre. Apoi, afirma echipa Sinescu-Tulbure, pe la 12.00-12.30, Patriarhul ar fi dat semne de tulburare de ritm cardiac, ar fi inceput sa tuseasca si sa expectoreze sange. Au urmat imediat manevrele de resuscitare.

Daca incepand cu ora 12.00 medicii s-au chinuit sa-l tina in viata, de ce, la orele 15.30 -15.45, o "sursa" din echipa lui Sinescu a transmis catre media informatia care a aparut ulterior pe televiziuni si agentiile de presa, respectiv ca Patriarhul e bine dupa o operatie de prostata reusita?! Cititi prima informatie de presa pe aceasta tema, transmisa de Agentia Mediafax:

"MEDIAFAX - Nr. 240 - Flux(uri): <<GENERAL>> BUCURESTI, 30 iul - Patriarhul Teoctist a fost operat, luni, de adenom de prostata, la Spitalul Fundeni din Capitala, interventie programata din timp, au informat surse medicale.Starea postoperatorie a Patriarhului este buna, a apreciat sursa citata. (Stefan Pricop, social@mediafax.ro) 2007-07-30 - 16:03:45". Echipa Sinescu a avut asadar interesul sa transmita intai o stire "pozitiva", desi Patriarhul era pe moarte de patru ore, cel putin! Alte surse spitalicesti independente, prezente in zona in care s-a desfasurat operatia, afirma ca, de fapt, Patriarhul nu si-a iesit niciodata din starea de anestezie si apoi, de coma.

Este de observat si urmatoarea stire Mediafax:

"Nr. 262 - Flux(uri): <<GENERAL>> BUCURESTI, 30 iul - (Adauga informatii de la Patriarhia Romana in legatura cu operatia Patriarhului Teoctist si starea acestuia postoperatorie) Patriarhul Teoctist a fost operat, luni, de adenom de prostata, la Spitalul Fundeni din Capitala, interventie programata din timp, au informat surse medicale. Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a fost duminica, la Spitalul Clinic Fundeni, pentru un control medical, iar luni a fost supus unei interventii chirurgicale la prostata, potrivit unui comunicat al Biroului de presa al Patriarhiei Romane. <<In momentul de fata, conform medicilor, starea sa este foarte buna, fiind asteptat sa se intoarca cat mai curand la Resedinta patriarhala>>, precizeaza Patriarhia Romana. (Departamentul Social, social@mediafax.ro) 2007-07-30 - 16:16:54"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.