Ministrul Educatiei vrea sa schimbe si el sistemul de invatamant

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei (foto), a prezentat noul concept despre cum va arata invatamantul romanesc preuniversitar, propunerile sale fiind acceptate si de sindicate. Schimbarile ar urma sa fie introduse in sistemul de invatamant incepand cu anul scolar urmator.

"Impreuna cu sindicatele, am cazut de acord asupra proiectului de lege privind invatamantul preuniversitar", a declarat ministrul. Adomnitei a tinut sa precizeze ca "liceul va deveni generalizat si gratuit".

Noua formula de invatamant prevede ca educatia sa inceapa de la varsta de 3 ani. "Intre 3 si 6 ani, educatia prescolarilor va fi obligatorie. Statul isi va asuma reponsabilitatea si va investi pentru a asigura conditiile necesare", a spus Adomnitei, care a precizat ca "trebuie sa intervenim cat mai devreme in educatia copiilor", pentru a motiva aceasta decizie.

Liceu atractiv

"Intre 6 si 16 ani, vor fi 10 ani de invatamant obligatoriu. Astfel, vom oferi posibilitatea copilului ca la incheierea acestui ciclu de invatamant sa poata alege daca merge spre piata muncii sau se indreapta catre liceu", a mai spus ministrul. Si in acest caz statul va trebui sa asigure conditiile de invatamant, dupa cum a afirmat Adomnitei. "In acest fel vom crea mai multa atractivitate pentru copii de a urma un liceu", este de parere ministrul Educatiei. Toate aceste masuri vizeaza si atingerea tintelor stabilite de Uniunea Europeana ca 85% dintre tinerii sub 22 de ani sa fi absolvit studiile liceale.

Noul proiect de lege acorda foarte mare atentie invatamantului prescolar. Ministrul a atras atentia asupra obligativitatii prezentei copiilor de la 3 ani in sistemul de invatamant. "Vor fi grupe, ca si pana acum: grupa mica, mijlocie si mare. La acestea se adauga si grupa pregatitoare, care devine primul an de scoala si se va desfasura in incinta scolilor si nu la gradinita", a tinut sa precizeze ministrul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.