Judecatorii Curtii Constitutionale considera ca anchetarea lui Adrian Nastase este neconstitutionala.

Curtea explica, in motivarea privind dosarul Zambaccian, ca nici Nastase, nici un alt fost ministru nu poate fi cercetat penal pentru fapte savarsite in timpul mandatului, fara avizul Parlamentului sau al Presedintelui Romaniei, asa cum se procedeaza pentru demnitarii aflati inca in functie.

In motivatia Curtii, se arata ca se incalca principiul egalitatii de tratament, adica indiferent daca demnitarul mai este sau nu in functie, va fi cercetat in acelasi mod: "Potrivit celor statuate de Curte, principiul egalitatii de tratament impune ca cetatenilor aflati in aceleasi situatii juridice sa li se aplice acelasi tratament juridic. (...) Aceasta masura subzista si dupa incetarea mandatului membrilor Guvernului, asa incat este evident ca, in privinta infractiunilor comise in exercitiul functiei, punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului trebuie sa se realizeze cu respectarea acelorasi norme procedurale".

Magistratii Curtii Supreme de Justitie au suspendat, pe 22 martie, judecarea dosarului Zambaccian si au sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu exceptiile de neconstitutionalitate invocate de avocatul familiei Nastase. In acest dosar, Adrian Nastase este acuzat pentru luare de mita in forma continuata, santaj si trafic de influenta, Dana Nastase este inculpata pentru complicitate la luare de mita si alte doua infractiuni. Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa ia o decizie in legatura cu dosarul Zambaccian, in data de 7 septembrie.

Adrian Nastase: Monica Macovei a pornit o vanatoare de vrajitoare in 2005

Intr-o interventie in direct la Realitatea TV, Adrian Nastase a amintit ca decizia de a acorda imunitate si fostilor ministri, pentru fapte comise in timpul mandatului, a fost luata de Curtea Constitutionala si in 1999.

Problema a fost ca in 2005, Monica Macovei a modificat acea prevedere, exceptand de la imunitate fostii ministri. "Vanatoarea de vrajitoare pornita atunci, in 2005, pe timpul doamnei Macovei a fost neconstitutionala, a fost o decizie arbitrara". "Acea mizerie" inceputa de Monica Macovei, a fost menita sa ii ajute "prietenii", a mai adaugat Naastase.


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.