Mass-media din intreaga lume relateaza despre moartea Patriarhului Teoctist. Ziaristii straini subliniaza faptul ca Prea Fericitul Parinte "a facut istorie cand l-a invitat in tara noastra pe Papa Ioan Paul al II-lea".

Associated Press mentioneaza ca Patriarhul Teoctist a fost primul cap al unei biserici ortodoxe care a invitat in tara sa un suveran pontif dupa Marea Schisma. France Presse precizeaza ca Patriarhul Teoctist a fost constestat, dupa caderea comunismului, pentru ca a fost prea obedient fata de regim. Raspunzand acestei contestatii, imediat dupa decembrie 1989, patriarhul s-a retras din fruntea Bisericii Ortodoxe Romane, dar, dupa o scurta perioada de reculegere la manastirea Sinaia, a revenit asupra acestei decizii, noteaza agentia.

Patriarhul Teoctist, care a facut istorie pentru ca l-a invitat, in 1999, pe Papa Ioan Paul al II-lea in Romania, tara majoritar ortodoxa, a fost criticat pentru obedienta sa fata de autoritatile comuniste, remarca ziarul britanic Guardian. Imaginea Patriarhului a avut de suferit si din cauza opozitiei sale fata desecretizarea dosarelor fostilor clerici care au colaborat in trecut cu Securitatea, aminteste agentia rusa Interfax.

International Herald Tribune mentioneaza ca Patriarhul Teoctist si-a castigat respectul romanilor dupa ce a marturisit ca s-a simtit parasit de Dumnezeu in perioada cuprinsa intre rasturnarea comunismului si vizita Papei Ioan Paul al II-lea in Romania, in 1999.

Agentia bulgara de stiri Novinite s-a rezumat la publicarea informatiei privind moartea patriarhului roman si la o scurta fisa biografica a acestuia.


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.