Metroul va continua sa circule din toamna.

Directorul Metrorex, Gabriel Mocanu, a declarat ca Alstom nu a facut nicio notificare referitoare la intreruperea mentenantei trenurilor, informeaza Newsin.

Cele 15 milioane euro datorate reprezinta suma suplimentara fata de contractul stabilit pentru 2006-2007, respectiv 23 milioane euro.

Metrorex considera ca nu sunt intrunite conditiile pentru suspendarea partiala a serviciilor de intretinere pentru o parte din parcul de vagoane si va depune toate eforturile pentru ca metroul sa nu isi intrerupa, nici macar partial si pe termen scurt, activitatea.

"Am avut mai multe intaniri cu cei de la Alstom, iar cele 15 milioane reprezinta suma in completare la contractul initial. Pentru anul trei, respectiv 2006-2007, contractul prevede 23 milioane euro pentru serviciile de intretinere", a precizat Mocanu. Reprezentantii Metrorex au precizat ca in 2007 s-au realizat plati pentru prestatiile efectuate in lunile ianuarie, februarie 2007 si, totodata s-au inaintat cererile de tragere pentru prestatiile efectuate in lunile martie si aprilie 2007.

"In ultimele doua luni au avut loc intalniri tehnice intre reprezentantii celor doua parti contractante pentru cuantificarea sumelor necesare pentru prestatiile aferente lunilor mai si iunie 2007 ca de altfel si pentru sumele rezultate urmare aplicarii formulei de actualizare si revizuire, intalniri care au avut ca finalitate incheierea unui proiect de act aditional. Pentru a putea efectua restul de plata aferent perioadei iulie 2006-iunie 2007, Metrorex a initiat demersurile obtinerii sumelor necesare incepand cu luna februarie 2007. La solicitarea directiilor de specialitate din Ministerul Transporturilor, proiectul de act aditional intocmit in conformitate cu prevederile contractuale a intrat pe circuitul de promovare in vederea aprobarii prin Hotarare de Guvern. Procedura de aprobare a acestuia prin HG este in curs de desfasurare", se arata intr-un comunicat remis, luni, agentiei NewsIn de Ministerul Transporturilor.

Directorul Metrorex a precizat ca a primit o adresa din partea Alstom care contine mai ales comentarii de ordin tehnic, insa nu exista nicio notificarea referitor la suspendarea serviciilor de mentenanta de la 1 septembrie. In ceea ce priveste acoperirea sumelor necesare, respectiv 17 milioane euro, pentru anul patru, respectiv 1 iulie 2007-30 iunie 2008, Mocanu a precizat ca nu exista probleme, suma fiind asigurata.

Potrivit unor informatii publicate de cotidianul Gardianul, Alstom a trimis Metrorex o scrisoare prin care instiinta compania ca din luna august va incepe procedurile de notificare, iar de la 1 septembrie va diminua numarul de trenuri pentru care se asigura mentenanta, ca urmare a unor datorii de aproximativ 15 milioane euro.

Informatiile publicate de cotidianul citat arata ca reprezentantii companiei care asigura mentenanta trenurilor de metrou, au declarat ca de la inceputul anului Metrorex nu a facut nicio plata catre Alstom, existand datorii de 55,8 milioane lei (15 milioane de euro). Acestia sustin, citati de cotidianul Gardianul, ca Metrorex nu a prevazut in bugetul aferent celui de-al patrulea an fonduri pentru intretinerea vagoanelor.

Conform cotidianului Gardianul, Alstom a trimis o scrisoare catre Metrorex in care preciza ca de luna viitoare vor incepe procedurile de notificare, urmand ca de la 1 septembrie sa demareze procedurile de diminuare treptata a numarului de trenuri.

Valoarea contracului de mentenanta, incheiat intre Alstom si Metrorex este de 239,7 milioane euro pe o perioada de 15 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.