Incalzirea globala poate produce efecte deosebit de grave daca autoritatile nu vor aplica o strategie de combatere a efectelor acesteia

Codul rosu climatic in Romania nu ar fi trebuit sa ia prin surprindere autoritatile romane. Deoarece tendinta spre fierbere a mercurului termometrelor era cunoscuta de mult in tara noastra. Dar in proasta traditie a administratiilor romanesti, indiferent de nivelul ierarhic si de culoarea lor politica, populatia, vitele si agricultura au fost lasate doar in grija bunului Dumnezeu. Cine rezista, bine, cine nu, il trece ministrul Nicolaescu in catastifele sale, la rubrica "mai putini asigurati". Efectele incalzirii globale sunt din ce in ce mai vizibile in Romania. Pe termen relativ scurt, la scara istoriei, urmarile previzibile ale incalzirii climei pot afecta grav Romania.

Inceputul "fierbintelilor"

Conform "Declaratiei Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM - organism specializat al ONU- n.r.) despre starea climei globale in 2004", anul respectiv a fost "al patrulea cel mai cald an din istoria masuratorilor meteorologice". Temperatura medie la suprafata a fost, in 2004, cu 0,44 grade C peste media anuala a perioadei 1961-1990 (14 grade C). Aceasta crestere a facut din 2004 al patrulea cel mai cald an din sirul de inregistrari de dupa 1861. Asta dupa ce in 2003 s-a inregistrat o crestere de plus 0,49 grade C. De asemenea, anii din intervalul 1995-2004, cu exceptia 1996, au fost printre cei mai calzi zece ani din sirul de observatii. Pe parcursul secolului al XX-lea, temperatura globala la suprafata pamantului a crescut cu mai mult de 0,60 grade C. In interiorul ultimului secol (1901-2000), rata schimbarii pentru perioada de dupa 1976 este de trei ori mai mare decat cea din toata ultima suta de ani. Altfel spus, dupa 1976 ritmul "infierbantarii" Pamantului creste vertiginos.

Conform datelor OMM, in lunile iunie si iulie ale anului 2004 valurile de caldura, cu temperaturi apropiate de recorduri, au afectat sudul Spaniei, Portugalia si Romania, temperaturile maxime ajungand la 40 grade. Asadar, au fost motive suficiente pentru ca autoritatile romane, centrale si locale, sa intocmeasca strategii si planuri de atenuare a efectelor devastatoare ale secetei si ale caniculei. Dar, asa cum spuneam, nimeni dintre cei care trebuiau sa ia masuri nu s-a sinchisit de pericolul desertului care urmeaza sa invadeze o buna parte din teritoriul tarii.

Schimbarile climatice pot fi ireversibile

Parerile specialistilor sunt divergente cu privire la ireversibilitatea fenomenului "incingerii" planetei. Unii cred ca incalzirea climei nu este un fenomen al carui final sa duca la disparitia omului si a vietii pe pamant, asa cum o cunoastem astazi, ci este doar unul trecator. Altii, din contra, considera ca incalzirea globala este un fenomen ireversibil. Prof. univ. dr. Sterie Ciulache, seful catedrei de Meteorologie si Hidrologie de la Facultatea de Geografie a Universitatii din Bucuresti si director al Centrului de cercetari fizico-geografice si de impact asupra mediului, sustine ca este obligatoriu sa se ia masuri cat mai urgent: "Romania, fiind situata in zona temperata a Europei, se va afla in aceeasi situatie ca alte state din zonele temperat-continentale. Adica va fi din ce in ce mai cald, vom avea veri fierbinti si inundatii, precum si alternante rapide ale acestor fenomene. Aceasta situatie se va conserva, poate, cateva decenii, perioada in care, atat in semestrul cald, cat si in cel rece, e foarte probabil ca temperaturile sa fie ori prea mari pentru media perioadei, ori prea coborate. Apoi totul va reveni la normal. Aceasta teorie e sustinuta de mai multi meteorologi si geofizicieni. Ei considera ca exista inca in sistemul atmosferic resurse de retroversiune, adica vor avea loc procese capabile sa niveleze diferentierile climaterice".

Nepasarea politicienilor

Chiar daca natura ar gasi resurse sa contracareze efectele adevaratelor crime pe care factorii decizionali de la nivel politic le produc impotriva mediului, situatia ramane alarmanta pentru urmatoarele generatii. In privinta Romaniei lucrurile sunt extrem de grave, stiut fiind ca in cei 17 ani de dupa '89 singura masura benefica care s-a luat in acest sens a fost inchiderea unor mamuti industriali mari poluatori.

Autoritatile romane n-au facut aproape nimic pentru imbunatatirea starii mediului dar s-au bucurat doar ca tara noastra poate vinde cote de aer curat. In acest sens, prof. Ciulache trage un semnal de alarma: "Nu trebuie ca omenirea, si in special liderii politici, sa fie optimisti, pentru ca, din pacate, procesele atmosferice, ca toate procesele naturale la scara globala, au o inertie atat de mare, incat nu-ti dai seama din capul locului cand se produc, nu le poti prognoza cu certitudine si exista riscul ca, neluand masuri de prevenire in timp util, sa se ajunga la un anumit nivel cand nu se mai poate face nimic! Acum trebuie luate masuri, chiar daca pretul acestora nu este deloc mic! Oprirea defrisarilor, reimpaduririle masive - in special in zonele din sudul Romaniei, dar si in cele montane, limitarea si ecologizarea motoarelor cu ardere interna, plus toate celelalte masuri, care sunt arhicunoscute dar prea putin aplicate, ar putea face ca actualul curs de incalzire a climei Romaniei sa revina la normal".

Cancer, infarct si orbire

Consecintele incalzirii climei globale pot afecta grav viata pe Terra. Pentru a afla ceea ce se poate intampla in Romania, am apelat la general dr. Emil Strainu, expert in razboiul geofizic si geoclimatic.

"Va creste incidenta bolilor de ochi, mai ales a cataractei, din cauza radiatiilor emise de soare, a radiatiilor ultraviolete, electromagnetice si a altor tipuri de radiatie. Cazurile de cancer de piele, care si in ultima perioada de timp s-au inmultit foarte mult, vor exploda pur si simplu! Va scadea mult calitatea diferitelor produse de origine vegetala in urma actiunii diverselor tipuri de radiatii care le fac sa-si piarda calitatile nutritive. Schimbarile majore de temperatura, respectiv fluctuatiile foarte mari de la rece la cald si deplasarea total aleatorie a curentilor de aer fac ca presiunea sa fie variabila si in felul acesta vor fi afectati bolnavii cardiovasculari. Riscul infarctului miocardic si al accidentelor cerebrale va fi mult mai mare", declara expertul militar. "Pe de alta parte, zonele de campie si colinare se vor transforma in zone semidesertice sau foarte aride. Vor seca multe cursuri de apa si multe lacuri. Exista posibilitatea ca o parte din Delta Dunarii sa dispara, in cazul in care acest fenomen de incalzire continua. Exista chiar si o estimare: ca in urmatorii 50 de ani s-ar putea ca din Delta Dunarii sa mai ramana cam o treime! Cresterea cantitatii de radiatii ionizante care se primesc din Cosmos va avea efecte negative asupra metabolismului si a duratei de viata a plantelor si a animalelor - inclusiv a omului. Schimbarile bruste de temperatura si neregularitatile anotimpurilor vor face ca recoltele sa fie improbabile si astfel cantitatea de alimente obtinute din cereale sa fie din ce in ce mai mica sau pusa tot timpul sub semnul intrebarii. Acestea sunt cateva dintre cele mai importante efecte", gen. dr. Emil Strainu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.