Asociatiile din Cadastru, Geodezie si Cartografie acuza faptul ca Legea care reglementeaza tarifele documentatiilor cadastrale, promulgata de curand de presedinte, ascunde interese imobiliare

Legea care reglementeaza taxele si tarifele documentatiilor cadastrale, adoptata recent de Parlament si promulgata de presedintele Traian Basescu, a starnit reactii vehemente din partea asociatiilor din Cadastru, Geodezie si Cartografie, care reclama faptul ca in spatele acestui act normativ se ascund interese imobiliare. Patronatul din domeniu sustine ca vor fi scoase terenuri din circuitul extravilan, a caror valoare nu este foarte mare, acestea fiind apoi introduse in intravilan, acolo unde metrul patrat se vinde cu cateva mii de euro.

Obligati sa presteze

Reprezentantii patronatului spun ca vor fi obligati de Legea nr. 217/2007 care reglementeaza taxele si tarifele aferente elaborarii, analizei si verificarii documentatiilor cadastrale pentru inscrierea in cartea funciara a terenurilor agricole, sa faca lucrarile cadastrale necesare pentru aceasta operatiune pe nimic. In paralel, altii se vor imbogati, legea protejandu-i pe cei care fac afaceri imobiliare, astfel incat sa plateasca o suma mica atunci cand trec terenul in intravilan si ii tripleaza pretul. De altfel, motivul real al acestei legi il reprezinta trecerea terenurilor din extravilan in intravilan la un pret cat mai mic. Actul normativ a fost promulgat, dar inca nu se aplica, intrucat Guvernul, care nu a sustinut aceasta lege, nu a elaborat normele de aplicare.

O parte dintre initiatorii legii sustin ca aceasta a fost elaborata dupa ce s-au primit reclamatii de la oameni simpli, care sesizau faptul ca tarifele pentru cadastru sunt exagerate si ca de multe ori persoanele autorizate refuza sa faca lucrarea daca aceasta nu are o valoare mare. Acestia au respins acuzatiile potrivit carora actul normativ ar fi fost creat pentru a servi unor interese. Numai ca parerile nu sunt la unison. Senatorul PD Alexandru Peres, unul dintre initiatori, a admis posibilitatea ca anumite persoane sa fie favorizate. De cealalta parte, Asociatia Patronala din Cadastru, Geodezie si Cartografie (APCGC) acuza faptul ca legea serveste unor interese, ca incalca Constitutia si ca ar putea genera evaziune fiscala. "Nu pentru micii proprietari a fost data. Cred ca interesul este al celor care au zeci de mii de hectare si care n-ar fi foarte incantati sa plateasca lucrarile de cadastru. Cine a facut aceasta lege in mod cert nu a vizat realitatea", declara presedintele APCGC, Valeriu Manolache.

Interese in legatura cu marile terenuri

Legea prevede ca "onorariile percepute pentru intocmirea documentatiilor cadastrale se stabilesc in cuantum de 2 pana la 10% din valoarea de circulatie a terenurilor agricole si forestiere". Acest aspect este cel mai criticat din proaspata lege promugata de presedintele Traian Basescu, care are cinci articole. APCGC arata ca pretul acestor lucrari nu are nici o legatura cu valoarea de piata, ci depinde de cu totul alti factori. "Sunt interese in legatura cu marile terenuri. Il cam costa cadastrul pe cel care are 20-40.000 de hectare si trebuie sa le intabuleze. Iar daca tragi o lege de genul asta, costa mai ieftin, avand in vedere ca valoarea de piata a terenului, care este in camp, extravilan, nu este mare", declara Valeriu Manolache, presedintele APCGC. In afara de anumite interese, Manolache spune ca aceasta lege nu va ajuta nici pe departe oamenii, asa cum sustin initiatorii. "Pretul unei lucrari nu depinde strict de valoarea terenului. Sunt situatii in care un teren extravilan, sa luam exemplul Pipera, acolo unde mai sunt astfel de terenuri, metrul patrat poate sa coste sute de euro. Aplicand procentul de 10% pus de cei care au facut legea, poate ajunge o lucrare sa coste zeci de mii de euro".

Tarif impus

Pana in prezent, intocmirea documentatiei de cadastru se tarifa in functie de complexitatea lucrarii, de zona si de alti factori. Firma care realiza lucrarea calcula care sunt costurile si stabilea un pret. Potrivit noii legi, lucrurile se schimba radical. Firmelor si persoanelor fizice private care se ocupa de aceste lucrari li se stabileste tariful pe care-l pot percepe. Maxim 10% din valoarea de piata a terenului. Se reclama faptul ca potrivit acestei legi, pentru documentatia unui hectar de teren extravilan care are valoarea de piata de zece milioane, geodezii vor putea tarifa maxim un milion de lei vechi. "Ceea ce este aberant. Nu se acopera nici costurile de executie, ce sa mai vorbim de profit. Se spune ca legea a fost data pentru a-i proteja pe oamenii simpli, sarmani. Sunt de acord cu protejarea acestora, numai ca de ea vor profita cei care se ocupa cu afacerile imobiliare. Acestia vor avea de castigat. Ei castiga si noi suntem obligati sa muncim pe gratis", mai spune presedintele APCGC.

"Se speriau investitorii"

Cei care se ocupa de intocmirea documentatiilor cadastrale sustin ca astfel se plateste o suma mica pentru cadastru, terenul este trecut in intravilan, iar valoarea acestuia creste considerabil. Daca mai este situat si in zonele care sunt in plina expansiune, atunci castigul nu este deloc de neglijat. Iar anumite persoane vor putea face speculatii cu terenuri, castigand sume frumoase.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.