Presedintele Traian Basescu a criticat ieri, la Congresul Federatiei Asociatiilor de Pensionari, existenta pensiilor speciale in Romania, care fac posibile contributii zero, dar pensii mari si s-a declarat "adeptul fara rezerve al unificarii sistemului de pensii", ca si al celui de salarizare, informeaza NewsIn.

Basescu a acuzat discriminarea pe care o produc legile speciale care relementeaza pensiile unor categorii de angajati si a spus ca solutia este un sistem unic.

In opinia lui, si salarizarea din administratia centrala si locala trebuie unificata, nu numai pentru ca este discriminatorie, dar si pentru ca nu corespunde cerintelor Uniunii Europene.

Romania are categorii speciale de pensionari al caror regim este reglementat de sapte legi, toate aprobate dupa intrarea in vigoare a legii pensiilor publice 19/2000, cinci dintre acestea in timpul guvernului Nastase, dar acesti pensionari nu vor primi pensii marite prin ultima lege initiata de PSD.

Magistratii, politistii, militarii, parlamentarii, functionarii parlamentari si cei din instante sau parchete, personalul diplomatic au conditii de pensionare diferite si pensii calculate dupa legi speciale, reprezentand de regula 80% din salariu, platite din bugetul de stat si nu din cel de pensii.

Datorita modului de calcul mai avantajos decat cel din sistemul public, insemnand un procent semnificativ, de pana la 80% din ultimele salarii sau media acestora dintr-un an, pensiile speciale depasesc cu mult nivelul celor din sistemul public, unde media este de 365 lei.

Pe langa modul de calcul al pensiei, diferit de sistemul public, unele categorii profesionale platesc si o cota de contributie mai redusa precum politistii si militarii care achita doar 5%, in timp ce asiguratii publici platesc 9,5% din salariul brut.

Totodata, contributia platita de aceste categorii profesionale nu se varsa in bugetul asigurarilor sociale, ci in fonduri speciale constituite de institutiile la care lucreaza. Plata pensiilor este asigurata de la bugetul de stat, care vireaza anual in bugetele institutiilor sumele necesare platii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.