Averea imobiliara din nordul Bucurestiului va fi pusa pe masa negocierilor. Pentru cele 60 de hectare de teren, suma este infima, 500.000 de euro, atat cat se ridica datoria pomicolei catre creditorul sau. Licitatia va fi dictata de SC Florom Prodimpex SA, firma care a cumparat creanta Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa.

Baietii destepti din imobiliare se gasesc in fata unei noi provocari. Activele unitatii pomicole din Baneasa vor fi executate silit. SC Florom Prodimpex SA, creditorul unitatii, a decis ca este momentul sa isi recupereze "investitia". "Vom organiza, bineinteles, o licitatie, suma de pornire fiind datoria de 1,6 miliarde de lei. Cei care au primit teren acolo prin revendicari vor intra ulterior in litigiu cu noi sau cu cine va castiga licitatia", a explicat Viorel Ghica, avocatul Florom. In aceste conditii, se creeaza un tavalug greu de oprit. Pe de o parte se gaseste firma renumitului om de afaceri turc, caruia nu i-au prea scapat afacerile cu teren, iar pe de alta parte sunt noii proprietari imbogatiti prin retrocedare in nordul Bucurestiului.

ASEDIUL. SC Florom Prodimpex SA nu poate obtine posesia terenului unitatii, desi cu siguranta acesta este miza. El va putea executa silit activele unitatii, aici incluzandu-se si plantatia de pomi. Ulterior ei pot cere ADS concesionarea terenului potrivit legii, fara a deveni insa proprietarul acestuia. Licitatia activelor Baneasa, daca va fi publica, ar putea interesa multe dintre grupurile imobiliare care activeaza in nord. Gigi Becali, grupul fostilor avocati Capeti - Marin, camatarii, oricine poate licita pentru unitatea pomicola. Chiar daca prin aceasta miscare ei nu vor avea acces direct la teren, nu e de ici-de colo sa deschizi usa paradisului verde din nordul Capitalei. Samsarii de terenuri nu vor lasa Baneasa sa le fuga de sub picioare si vor negocia probabil la sange cu turcii. Florom nu va renunta nici ea prea usor, pentru ca asteapta prada de ani buni. Atat cei care au cumparat drepturile litigioase, cat si lichidatorii nu au decat un scop - terenul.

CUNOSCATORII. SC Florom Prodimpex SA a cumparat creanta unitatii in 1997 cu suma de 2,6 miliarde de lei vechi. Omul de afaceri turc Omer Ragip a urmarit indeaproape situatia unitatii. Astfel, cu cateva luni inainte de cumpararea creantei de la Bankcoop, el a trimis statiunii o oferta de asociere in participatiune. Cum unitatea nu are titlu de proprietate asupra terenuui, acesta fiind in domeniul public al statului si in administrarea Agentiei Domeniului Statului, acest lucru nu a fost posibil. Asa ca s-a trecut la planul doi, cumpararea creantei. "In obiectul de activitate al firmei Florom nu figureaza preocupari imobiliare sau mobiliare. Or, creanta este un bun mobiliar. Cu toate acestea, ei nu fac decat sa speculeze creante", a precizat juristul unitatii. Jurnalul National a relatat de altfel modul in care actioneaza SC Florom Prodimpex SA. Reteta este destul de simpla.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.