Cincizeci de turisti romani s-au revoltat impotriva politistilor bulgari, care ii sechestrasera intr-o padure de linga Plevna, pentru a le cere spaga.

Politia rutiera bulgara este acuzata ca a comis duminica, 22 iulie, un abuz impotriva unui grup de turisti romani, care s-ar putea solda cu un conflict diplomatic. Aceasta pentru ca cei cincizeci de pasageri ai unui autocar vilcean au dat declaratii in care descriu o practica sinistra a politistilor bulgari, care i-ar fi sechestrat mai bine de o ora pe un drum necirculat, intr-o padure din apropierea Plevnei, pentru ca nu s-au multumit cu o mita de 10 euro, ci au pretins 100 de euro. Initial, stirea a aparut duminica pe agentiile bulgare intr-o varianta in care soferul roman incalcase mai multe reguli - depasise vitesa, fugise de sub escorta politiei, varianta data de autoritatile bulgare. Dupa trei zile de cautari, Cotidianul a dat de pasagerii romani, care ne-au povestit cosmarul prin care au trecut.

Autocarul firmei vilcene Vilextur se intorcea, in noaptea de simbata spre duminica, din Grecia, cu un grup de turisti. La iesirea din orasul bulgaresc Plevna, pe la ora 3 dimineata, autobuzul cu numarul VL 23 BUJ a fost oprit de un echipaj bulgar al politiei rutiere, care circula cu o masina cu numarul C2713XM. Soferul autocarului, Gheorghe Pietraru, a coborit cu zece euro in pasaport, cum stia ca este „traditia“ in tara de la sud de Dunare. Politistii i-au replicat ca suma este prea mica, fara sa ii comunice motivul opririi. Pietraru a urcat si l-a trezit pe celalalt sofer, Catalin Balaiban. Acesta i-a intrebat pe politisti, prin intermediul ghidului, de ce au fost opriti.

Agentii i-au raspuns ca depasise viteza legala pe acel drum, de 80 km/ora, mai precis ca ar fi circulat cu 105 km/ora. Balaiban le-a replicat ca asa ceva este imposibil, intii pentru ca autocarul era dotat cu un limitator de viteza, aparat care nu permitea depasirea unei viteze mai mari de 104 km/ora, apoi pentru ca portiunea de drum facea imposibila o viteza mai mare de 50 km/ora. Autocarul fusese oprit imediat dupa ce a urcat o serpentina, cu viraje foarte strinse, care dadea in drumul national. Explicatiile nu i-au convins pe politisti, asa ca soferul le-a cerut filmul radarului care ar fi dovedit ca a depasit viteza legala. „Mi-au spus ca in Bulgaria nu exista asa ceva“, a declarat pentru Cotidianul Catalin Balaiban. In lipsa probarii contraventiei, soferul a urcat in autocar si a plecat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.