Ministrul de Interne a servit mafioti italieni * Acestia au ramas in posesia celui mai mare IAS din Ardeal, in schimbul eliminarii ministrului Flutur de la Putere

ZIUA a intrat in posesia unor declaratii uluitoare ale presedintelui Consiliului de Administratie al SC Agriful SRL Sibiu, Iulian Cezar Petcu, care dezvaluie modul in care firma sa a fost ajutata sa ramana proprietara celui mai mare IAS din Transilvania. Iulian Cezar Petcu relateaza - intr-o discutie purtata la sediul Agriful cu o ziarista, in prezenta unor asociati de-ai sai, intr-o asa-zisa conferinta de presa - cum s-a intalnit, la Hotelul Mariott, cu fostul sef al Departamentului de Control al Guvernului, actualul ministru al Internelor Cristian David, pe care l-a rugat sa-l ajute sa ramana in posesia IAS-ul Agromixta SA

O intalnire fructuoasa

Dupa aceasta intalnire, Departamentul de Control al Guvernului a stabilit, in urma unei anchete dispuse de David, ca privatizarea IAS-ului a fost una cat se poate de corecta. Desi un raport al Ministerului Agriculturii arata tocmai contariul. In schimbul acestui favor, Petcu trebuia sa puna umarul la debarcarea ministrului Flutur.

Pe baza documentului emis de institutia unde sef a fost Cristian David, statul roman, care cerea anularea contractului de privatizare incheiat cu Agriful, a pierdut procesul. De asemenea, Petcu povesteste si cum s-a intanit la Hotelul Hilton cu Verestoy Attila si cu seful Agentiei Domeniilor Statului, Barna Tanczos. Cu acea ocazie, Verestoy i-a promis ca problema se va rezolva, iar la scurt timp toate documentele emise de ADS au devenit favorabile Agriful.

Contraraportul lui David

De curand, ZIUA a dezvaluit ca pe vremea in care era seful Departamentului de Control al Guvernului (DCG), actualul ministru al Internelor Cristian David a contribuit la musamalizarea privatizarii frauduloase a celui mai mare IAS din Transilvania. O parte din IAS-ul Agromixta SA Dealul Ocnei - Sibiu a ajuns in proprietatea SC Agriful SRL Sibiu, societate detinuta de niste investitori italieni. In urma afacerii, statul a fost grav prejudiciat, inspectorii Ministerului Agriculturii si Alimentatiei (MAA) constatand ca firma italienilor "nu si-a respectat intocmai obligatiile asumate prin contractul de vanzare-cumparare actiuni nr. 29/2003". Ministerul Agriculturii a solicitat Agentiei Domeniilor Statului (ADS) "sa procedeze urgent la rezilierea contractului de privatizare, din cauza nerealizarii programului investitional asumat de SC Agriful prin contractul de concesiune". Si fiindca italienii trecusera la excavarea stratului de cernoziom de pe suprafetele arabile ale fostului IAS si la comercializarea acestuia cu basculantele, inspectorii MAA si ai Agentiei Protectiei Mediului Sibiu au cerut ADS "sa stabileasca prejudiciul creat prin decopertarea terenului cu destinatie agricola".

Concluziile inspectorilor din Ministerul Agriculturii au fost insa eliminate de un contraraport dispus de fostul sef al Departamentului de Control al Guvernului, actualul ministru al Internelor Cristian David. Documentul DCG, in care se arata ca privatizarea a fost "corecta" si ca Nota de control a MAA este "incorecta", a fost oferit SC Agriful SRL, care l-a folosit in instanta. Italienii, astfel sprijiniti de Cristian David si de un impasibil sef al ADS (Barna Tanczos), au castigat procesul cu statul roman, in pofida fraudelor comise. Practic, "investind" suma derizorie de 150.000 de euro, au intrat in posesia patrimoniului celui mai mare IAS din Ardeal.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.