Vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu, a depus ieri, la CNSAS, o solicitare de verificare a eventualei calitati de ofiter a lui Ion Iliescu. De asemenea, Teodor Maries, presedinte al Asociatiei 21 Decembrie 1989 precum si Antonie Popescu , senior al Ligii Studentilor din Universitatea Bucuresti, s-au alaturat demersului initiat de catre Iliesiu.

"Avand in vedere ca numerosi militari i-au ascultat ordinele date in mod direct sau indirect in perioada infractionala decembrie 1989-iunie 1990 - din prudenta procesuala, si din ratiuni de ordine si morala publica, consideram ca se impune a fi verificat daca nu cumva invinuitul Iliescu Ion avea/are calitate de militar - acesta putand figura, in trecut ca si acum, in evidenta unui serviciu secret militarizat - cu atat mai mult cu cat in intervalul de timp mentionat, din pozitia cunoscuta public, invinuitul nu avea prerogativa de a conduce forte armate ale Romaniei", se arata in cererea ce va fi depusa la sediul CNSAS de cei trei, in jurul orei 12.00.

In alta ordine de idei, Teodor Maries, Antonie Popescu si George Costin, presedintele Blocului National Sindical, i-au adresat joi o scrisoare deschisa lui Ion Iliescu solicitandu-i sa raspunda public la cele 14 intrebari despre implicarea sa in Revolutie, puse in cele doua scrisori adresate de Sorin Iliesiu. "Daca nu raspundeti acestor intrebari esentiale, inseamna ca sfidati poporul roman care are dreptul sa va ceara socoteala dupa ce l-ati inselat continuu incepand din 22 Decembrie 1989. Va cerem sa folositi un limbaj demn, sa renuntati la acuze neintemeiate, jigniri, minciuni si calomnii, asa cum ati procedat", sustin semnatarii scrisorii, citati de NewsIn.

Iliescu i-a raspuns lui Iliesiu doar la prima scrisoare, insa acesta din urma s-a declarat nemultumit de modul in care fostul presedinte a tratat aceste intrebari. Saptamana trecuta, vicepresedintele AC i-a trimis o noua scrisoare cu alte sapte intrebari pe aceasi tema-adevarul nespus al Revolutiei.

Ion Iliescu i-a raspuns, intr-o scrisoare publica, primei scrisori a lui Sorin Iliesiu, in care afirma: "Am condamnat comunismul si aberatiile lui nu prin vorbe, cum ati facut dumneavoastra, ci prin tot ceea ce am facut pentru revenirea la democratie, la pluralism politic, la valorile civilizatiei occidentale. Dar mai presus de orice, comunismul a fost condamnat de istorie si de poporul roman, in zilele Revolutiei.

Faptul ca acum cineva se foloseste de un act pur formal si demagogic in lupta pentru putere este o impietate si un mod de a jigni memoria celor care au avut de suferit in perioada comunista si celor care s-au jertfit in revolutie". Fostul presedinte al tarii il acuza pe Sorin Iliesiu, intre altele si autor, alaturi de Stere Gulea, al unui film despre inabusirea Pietei Universitatii din iunie 1990, ca apelurile sale repetate din ultima vreme la stoparea tergiversarii dosarelor Revolutiei si mineriadei din 90 ar urmari mediatizarea lui Iliesiu. "Pe dumneavoastra nu va intereseaza decat mediatizarea unor obsesii personale, care nu mai tin de aflarea adevarului, ci de auto-promovare mediatica", ii spune Iliescu lui Iliesiu.

Intrebarile lui Iliesiu au folosit tonul retoricii: "De ce, conform raportului de condamnare a crimelor comunismului, ati deturnat caracterul anticomunist al revolutiei si ati instaurat un regim neocomunist? De ce, dupa ce ati preluat puterea, au fost ucisi 942 de oameni - de aproape 6 ori mai mult decat cei ucisi din ordinul lui Ceausescu? De ce, in iunie 1990, au fost reprimate cu bestialitate manifestatia din Piata Universitatii, partidele istorice si presa independenta? De ce, timp de zece ani , cat ati fost presedinte, nimeni nu a fost judecat pentru aceste crime?".

Iliescu nu i-a raspuns la fiecare dintre intrebari vicepresedintelui Aliantei Civice, insa din scrisoarea sa deschisa nu lipseste o remarca in acest sens: "Regretam cu totii faptul ca nu am putut avea o revolutie de catifea, precum cehii. Deplangem pierderea de vieti omenesti si faptul ca am fost obligati la o schimbare violenta de sistem politic. Poporul roman nu merita si aceasta ultima suferinta. Dar nu in dumneavoastra s-a tras in zilele de 22, 23, 24 si 25 decembrie, ci in mine si in cei care au format conducerea provizorie a statului roman".

Sorin Iliesiu ii aminteste lui Ion Iliescu de faptul ca este invinuit "pentru participare la omor deosebit de grav, genocid si alte crime", iar apoi revine la intrebare: "De ce violati articolul 16.2 din Constitutie: “Nimeni nu este mai presus de lege”? De ce incercati sa-i faceti pe membri PSD sa va apere? De ce nu va autosuspendati din calitatea de parlamentar si din cea de presedinte de onoare al PSD, pana la probarea nevinovatiei dvs.? De ce, abuzand de aceste functii, violati Justitia si faceti presiuni politice pentru ascunderea adevarului despre istoria noastra recenta?".

Ion Iliescu a reluat, de asemenea, expozeul pe care l-a consacrat in postura de argumente la acuzatiile care i se aduc in privinta absenta reformelor si stagnarea in practicile proprii epocii comuniste: "Nu dumneavoastra ati introdus institutiile democratiei, nu dumneavoastra ati contribuit la definirea noii Constitutii, nu dumneavoastra ati condus reformele economice si sociale necesare aderarii la Uniunea Europeana si la NATO. Nu dumneavoastra v-au acordat votul lor cetatenii romani si implicit responsabilitatea pentru a schimba Romania. Va reamintesc ca nu am luat de unul singur deciziile pe care mi le imputati, decizii care au fost necesare pentru a ne atinge obiectivele care tin de interesul national. Nu eu am legiferat, ci Parlamentul, in care erau reprezentate toate curentele ideologice si toate grupurile sociale. Nu eu am condus Executivul, cel care a gestionat aceste probleme si a aplicat legile. In fond, toti suntem responsabili pentru felul in care arata acum Romania", spune Iliescu.

In final, Iliescu reia o alta formula a sa - "nu pot accepta incercarile dumneavoastra de a re-scrie, inclusiv cu mana procuraturii, istoria, de a impune pe post de adevar absolut versiunea unor indivizi care nu au nimic de-aface cu Revolutia si cu idealurile ei".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.