Strategia antiseceta va fi prezentata de ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, in maximum trei luni, Executivul aproband in sedinta de miercuri doar programul de masuri necesar elaborarii strategiei, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.

Guvernul a alocat Ministerului Agriculturii in total trei milioane de lei pentru intocmirea unui plan de masuri antiseceta, in aceasta suma fiind inclus atat costul elaborarii Strategiei antiseceta, cat si al Planului national de actiune pentru combaterea degradarii terenurilor, a secetei si desertificarii, potrivit NewsIn.

Potrivit Programului de masuri, aprobat miercuri de Guvern, strategia antiseceta va urmari protectia resurselor de apa, sol, a ecosistemelor, realizarea unor noi acumulari de apa, reconstructia zonelor deteriorate de seceta si implicarea populatiei pentru punerea in practica a acestor masuri. in scopul realizarii strategiei antiseceta vor fi intocmite, printre altele, harti de risc la seceta, inventarul amenajarilor de irigatii, dar si studii tehnice, de mediu si financiare.

In elaborarea strategiei vor fi implicati si furnizorii de apa, alaturi de ministere, universitati, institute de cercetare sau ONG-uri. Coordonatorul este Ministerul Agriculturii.

Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, a prezentat in sedinta Executivului din 11 iulie schita strategiei pentru prevenirea efectelor secetei, printre solutii figurand renaturarea Luncii Dunarii si reimpadurirea. Schita strategiei, care are in total noua "directii de actiune" a fost intocmita de specialisti din Ministerul Agriculturii, din cercetare si din mediul academic.

Documentul mai propune crearea unor salbe de iazuri si identificarea sistemelor de irigatii care pot fi repuse in functiune. Premierul s-a declarat nemultumit de strategia antiseceta prezentata de ministrul agriculturii in sedinta de Guvern anterioara celei din 11 iulie, argumentand ca documentul reprezinta "doar o insiruire de masuri de combatere a secetei, nu o analiza pluridisciplinara". El a catalogat documentul ca fiind "o analiza a unui functionar de minister". Remes a fost insarcinat ca in termen de o saptamana sa refaca proiectul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.