Generalul SRI Dumitru Zamfir spune ca DNA, SIE, DGIPI si Directia de Combatere a Crimei Organizate si Antiterorism isi preiau singure convorbirile pe care ar trebui sa le intercepteze SRI

Bomba anului in materie de servicii de informatii vine dintr-un dosar ce parea prafuit: cel intocmit de comisia „Voiculescu“ pentru suspendarea lui Traian Basescu. La 14 martie, comisia l-a audiat pe generalul Dumitru Zamfir, seful „tehnicienilor“ din SRI. Acesta a recunoscut ca SRI de fapt nu mai este singurul care inregistreaza convorbiri telefonice, printr-un suport tehnic, acest atribut fiind dat DNA, SIE si Directiei Generale de Informatii din Ministerul de Interne. In stenograma audierii generalului este detaliat felul in care DNA a preluat de la SRI, la inceput, redarea convorbirilor inregistrate, pentru ca apoi, treptat, sa ajunga sa-si asculte singuri convorbirile pe care le solicita

Iata cum descrie pe scurt generalul felul in care PNA a preluat interceptarile: „vin cu autorizatia, se implementeaza in relatia cu diversi operatori numarul de telefon direct interceptat, dupa care rezultatul acestei interceptari, informatia, este transmisa. A fost o perioada in care se transmitea tot in cadrul SRI si era lucrata cu cadre ale SRI, dupa care nu au mai lucrat cadre ale SRI, ci au fost cadre ale PNA, in cladirea SRI, dupa care au mutat acest centru in Stirbei Voda, unde au ei sediul (...) SIE este primul beneficiar al acestei unitati. Apoi, DGIPI a Ministerului de Interne in care fisierele audio sunt redate de oameni specializati din aceasta directie. La fel este Directia de Criminalitate Organizata si Terorism (...)“

Publicam astazi o bomba. Pana acum stiam ca doar o singura institutie, Serviciul Roman de Informatii, poate asculta convorbiri. Astazi avem proba ca acest atribut conferit prin lege SRI a fost „shareuit“, cum spun internautii, cu mai multe institutii ale statului. Pretextul este acela al operativitatii. O minciuna, pentru ca ideea strangerii tuturor inregistrarilor de convorbiri la o singura institutie are o logica legata de drepturile cetatenesti. Ele nu pot fi incalcate pentru simplul fapt ca o institutie sau alta se grabesc in rezolvarea unor cazuri. Ideea ca SRI trebuie sa fie singurul care inregistreaza convorbiri era aceea de filtrare a informatiilor care ajung la un anchetator sau un ofiter de informatii de la un alt serviciu.

La aceasta ora, cu nonsalanta, mai multe institutii ale statului au renuntat la acest filtru. Institutiile despre care este vorba sunt: Directia Nationala Anticoruptie, Serviciul de Informatii Externe, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din MIRA si Directia de Combatere a Crimei Organizate, din cadrul Politiei Romane. Acest lucru s-a facut printr-o hiba a legii si printr-o buna-vointa excesiva a SRI. Practic, la aceasta ora, ascultarea de convorbiri se face direct de catre beneficiar, printr-un cablu tras de la SRI pana in sediul institutiilor care au cerut inregistrarea convorbirii. Asta inseamna ca esenta legii care dicteaza felul in care se fac interceptari de convorbiri este profund incalcata. Toate aceste informatii au iesit la lumina in 14 martie 2007 in timpul audierii generalului Dumitru Zamfir, de la Serviciul Roman de Informatii. Audierea a avut loc la celebra comisie „Voiculescu“, organism a carui activitate a dus la suspendarea presedintelui Traian Basescu. Sigur ca atunci, in goana dupa date compromitatoare despre presedinte, aceasta informatie a trecut neobservata. Astazi, ea ar merita mai multa atentie si noi credem ca imediat dupa ce parlamentarii romani se vor fi saturat sa se arda pe burta pe plaja s-ar putea organiza o comisie parlamentara care sa studieze acest fenomen. Mai este un amanunt care trebuie scos in evidenta: toata aceasta masinarie, daca ea exista, s-a facut fara acordul CSAT.

Reproducem mai jos cateva fragmente din stenograma audierii generalului Dumitru Zamfir, cu mentiunea ca textul integral il puteti gasi pe site-ul www.gardianul.ro

Explicatia simpla

Catre sfarsitul anului '90, deja, se asista pe plan european la o concentrare in platforme unice care deservesc diversi beneficiari cu serviciile oferite de aceasta entitate tehnica pentru culegerea informatiilor prin mijloace tehnice. Dintre beneficiarii rezultatelor, sa zicem, activitatii tehnice pe aceasta platforma unica national, dincolo de Serviciul Roman de Informatii exista Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, Ministerul Apararii Nationale prin Directia Generala de Informatii a Apararii, Ministerul Administratiei si Internelor, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna, Directia de Combatere a Crimei Organizate, Directia Generala a Politiei de Frontiera.

De asemenea, Ministerul Public, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Departamentul National Anticoruptie, parchetele de pe langa curtile de apel.

Tinand seama ca fiecare din aceste structuri are nevoie de informatia rapida, acestea au solicitat ca activitatea de redare propriu-zisa sa o efectueze singure. Cei care au avut capabilitatea sa-si formeze un grup tehnic si de specialisti lingvisti si pot sa-si faca activitatea aceasta de redare, de transformare a fisierelor audio in fisiere scrise sunt marea majoritate a beneficiarilor. As enumera printre SIE, Directia Generala de Informatii a Armatei, Ministerul Administratiei si Internelor, Directia de Informatii si Protectie Interna are propria ei entitate care transforma aceste fisiere audio in fisiere scrise, de asemenea, Directia de Combatere a Crimei Organizare, pornind toate de la necesitatea operativitatii in deslusirea informatiilor necesare in activitatea specifica profilului de munca.

De asemenea, o alta structura care beneficiaza de specialisti in domeniul redarii, practic, a inregistrarilor care se efectueaza tot de dansii este si Departamentul National Anticoruptie.

Deci, aceasta, zic eu ca este imaginea, nu stiu daca am reusit, chiar sa descriu o imagine generala integrata a principiului in care functionam in acest moment. Declansarea oricarei activitati, ca e vorba de Serviciul Roman de Informatii sau e vorba de alte structuri, nu se face altfel decat in baza mandatului obtinut conform Legii nr. 535 sau in baza autorizatiilor care se dau in virtutea Codului de procedura penala sau aparitiei unor situatii de urgenta in care punem in aplicare si ordonantele, cele care se dau pentru cele 48 de ore.

Deci, suntem un tip de interfata intre cei 1.685 de operatori de telecomunicatii care functioneaza in Romania si beneficiarii unor informatii din surse tehnice care sunt abilitati conform legii sa culeaga acest tip de informatii. (...)
Prima faza: dorinta lui Amarie

Domnul Serban Nicolae:

Prima intrebare este urmatoarea:

Ati primit dispozitie, solicitare si daca ati facut prin intermediul Compartimentului pe care-l conduceti in cadrul SRI o instalare de fir la DNA?

Ma refer cu tot ceea ce inseamna platforma tehnica necesara de interceptari de convorbiri telefonice, aparatura, spectru de frecvente si asa mai departe, tot ce inseamna tehnica necesara, si legat de aceasta intrebare daca exista temei legal, documente scrise in legatura cu aceasta chestiune si daca ati detasat si personal la DNA sau DNA efectueaza asemenea operatiuni cu personal propriu, altul decat cel de specialitate din cadrul Autoritatii Nationale in materie de interceptare.

Domnul Dumitru Zamfir:

Daca imi permit, nici nu as vrea sa dezvolt subiectul, adica il dezvolt cat este necesar, dar as vrea sa fiu foarte sintetic. Aparitia Parchetului National Anticoruptie a generat si un anumit tip relational si tehnic. Un anumit tip relational tehnic. Ce vreau sa spun cu asta. In prima faza a aparitiei Parchetului, procedurile erau aceleasi. Deci Parchetul isi obtinea autorizatiile, autorizatiile erau puse in lucru si erau lucrate in momentul acela, 2002, cred, de catre cadre ale Serviciului Roman de Informatii.

Deci, autorizatia venea de la PNA, cum era atunci, si acestea erau lucrate de cadre ale Serviciului Roman de Informatii. Dupa un timp, PNA a solicitat ca aceasta activitate de redare sa nu mai fie facuta de cadrele noastre, pe considerente de asigurare a confidentialitatii accesului la aceste informatii si tot asa.

Domnul Dan Voiculescu:

Cand, aproximativ?

Domnul Dumitru Zamfir:

Pai, sa fi fost in 2003, oricum la putin timp dupa punerea in functiune a institutiei...

Domnul Serban Nicolae:

Doar chestiunea de redare din fisiere audio?

Domnul Dumitru Zamfir:

Exact. Partea de redare. Componenta tehnica de implementare a solicitarii ramanand tot la Serviciul Roman de Informatii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.